Українська
 
uah
грн

Олена Пучкова: Якщо тебе не влаштовує твій нинішній матеріальний стан - увімкни мозок!

13 Тра 2013
3


Продовжуємо лінію інтерв ю з майстрами порталу Скриня. Сьогодні для вас: бесіда з Оленою Пучковою - майстром амігрурумі та організатором хендмейд-фестивалю «Райдужний кіт» у Луганську: про творчість, натхнення, об′єднання хендмейдерів і головні проблеми рукодільниць-початківців.

Бліц-анкета

Рукодільних стаж: 4 роки

Стаж на порталі «Скриня»: Близько півроку
Якими техніками володієте?
В′язання спицями та гачком, вишивка хрестиком, виготовлення букетів і композицій з цукерок, декупаж

Основна техніка, в якій ви працюєте?
В′язання гачком

Чи приймали участь у виставках?
Як учасник - не більше, ніж у п′яти.

Хендмейд для вас - хобі чи основне джерело доходу?
Основне джерело доходу

Розкажіть про себе.

За освітою я будівельник. А ось в душі - художник. Хоча я не вмію малювати, змальовувую або копіюю. Саме тому в будь-якому виді творчості я черпаю натхнення в інших авторів і створюю речі, які вже були кимось створені. Ось тільки ще жодного разу не вдалося створити точну копію, обов′язково щось поміняю - від кольору до стилю. Внесу, так би мовити, свою родзинку.

З грудня 2009 року я захопилася створенням букетів і композицій з цукерок. З цього виду творчості почалася «рукодільна» смуга мого життя. У дитинстві я теж в′язала спицями, вишивала, але ніколи не думала, що в дорослому житті рукоделие стане для мене чимось більшим, ніж захопленням.

Що було головним стимулом для занять рукоділлям?

Спочатку для мене головним стимулом зробити щось своїми руками стало бажання подарувати на Новий рік оригінальні подарунки. Які були б цікавими, якісними і не сильно дорогими.
На сьогоднішній момент для мене головним стимулом є не лише створення своїх виробів, а й допомога іншим майстрам у становленні та самореалізації.



Звідки з′явилася ідея створювати букети з цукерок? Хто найчастіше купує такі подарунки?

Як я вже говорила, ідея створення букетів з цукерок була спонтанною. Мені сподобалася ця ідея своєю новизною і красою виробів.
Такі подарунки купують на будь-яку урочистість - від днів народжень і до випускних. На кожне свято є своя ідея такого подарунка. Можна навіть з днем ​​монтажника привітати! Дівчатка якось зробили підйомного крану з цукерок!
Користуються великим попитом такі композиції, як «Грошовий потік», «Драбина Успіху». А взагалі історія цього рукоділля йде глибоко в минуле.
У творі Олексія Толстого «Князь Срібний» є такий епізод, де князю на одному з бенкетів занесли диво-дерево, завішане пряниками і солодощами. Так що можна сказати, що ідея створення букетів і композицій з цукерок прийшла до нас з глибини століть.



Що вас спонукало в′язати амігурумі та інтер′єрні іграшки?

Кожен дорослий в душі дитина. Можливо, мені в дитинстві не вистачало іграшок. Я не можу сказати точно, що мене привабило в в′язанні саме амігурумі. Знаю одне - мені неймовірно приємно дивитися, як люди посміхаються, дивлячись на мої іграшки і як вони радіють, купивши її або отримавши в подарунок.
На одному з фестивалів до мене кілька разів підходила жінка і не могла намилуватися на ведмедя-лижника. Вона довго стояла і дивилася на нього, навіть не наважуючись запитати ціну. Я її запитала чи подобається він їй. Вона відповіла, що він - точна копія її чоловіка. Тому вона в захваті. Ми домовилися про ціну і вона забрала його з собою. На наступний фестиваль вона прийшла разом з чоловіком і я почула масу компліментів на свою адресу. Заодно вони купили ще кілька маленьких іграшок на подарунки.
Це були ті емоції, заради яких варто творити і створювати щось своїми руками.

Ви робите ескізи для іграшок або образи з′являються в процесі роботи?

На жаль, я не вмію створювати щось своє. Ще не вистачає досвіду. Я в′яжу переважно по чужих схемами. Хоча, одна з останніх іграшок - Андроїд, була пов′язана мною по картинці з інтернету, і я навіть склала опис для неї.

Де знаходите образи для своїх іграшок?
 Якщо я копіюю чиюсь іграшку, то я все одно додаю щось своє. Можу поміняти одяг, колір волосся.
Зараз розробляю свою іграшку - мого улюбленого мультгероя. Але в′яжу його не за ескізами, а за картинками, скачаним з інтернету.



Ви відразу були налаштовані на те, щоб продавати свої роботи і заробляти на хендмейд?

У мене ніколи не стояло питання про заробляння грошей. У свій час я довго працювала з китайцями і вони мене навчили задовольнятися тим, що в тебе є. Головне, щоб в задоволення :). Якщо тебе не влаштовує твоє сьогоднішнє матеріальне становище - не потрібно сидіти і скиглити, що все погано і немає можливостей. Вмикай мізки! Не можеш працювати фізично - працюй мізками! Зараз можна заробити скрізь і багато. Питання тільки в твоїх потребах. Навчися відкладати на свою мрію. І у тебе ВСЕ буде.

І раніше, і зараз, я творю в задоволення. Я не в′яжу те, що мене просять. Я в′яжу те, що мені подобається. Я вважаю, що саме в цьому запорука «душевності» кожної речі, зробленої руками.
Майстер не повинен ставати «китайським різноробочим», роблячи речі на замовлення. Він повинен залишатися Творцем.

Якою ви бачите людину, яка купує ваші роботи? Який у неї характер, смаки, погляди на життя?

Хороше питання. Воно з науки створення успішного бізнесу - хочеш бути успішним продавцем - визнач свого покупця.
Знаєте, насправді, мій покупець різний. Переважно це жінки від 25 до 40 років, закохані, активні, імпульсивні. Із хорошим почуттям гумору.

А так само молоді люди. Авантюристи і хіпі.

Можете назвати своє улюблене «дітище»?

Так. Це моя найбільша іграшка - лялька Веселка.



Чи буваєте таке, що вам складно розставатися зі своїми роботами?

Ні. Я адже їх роблю не для їхньої особистої колекції, а для того, щоб приносити людям радість.
Тому я розлучаюся з ними з легкістю.

Що вас надихає - в житті, мистецтві? Як ви «закликаєте музу» і налаштовуєтеся на роботу?

Мене завжди надихала тиша. Я працюю переважно ночами, як і будь-яка рукодільниця. Тільки, на відміну від багатьох, вдень я можу виспатися, тому що дочка вже велика, а чоловік постійно у відрядженнях.

У вас є певний час, який ви приділяєте хендмейду або працюєте під настрій?

Працюю я завжди під настрій. Можу в′язати кожен день, поки не створю іграшку. На кухні накопичується посуд, собака не вигуляти, але це я відкладаю на потім. Головне - побачити кінцевий результат.
А можу тиждень, два, чи не в′язати. Як правило, тому що немає елементарного натхнення.

Продовження інтерв ю Олена Пучкова: Подружки - одна з головних проблем майстрів-початківців.
Коментарі
6 Тра 2014, 12:28
Замечательное интервью! Спасибо "Скрыни" за то, что знакомит с такими мастерами "с душой". Прочитав, поняла - многим рукодельницам достаточно видеть улыбку на лице покупателя! Главное что-бы игрушка нашла своего обладателя, которому она нужна и нравится.
0
0
Відповісти
27 Чер 2014, 10:09
Елена Всегда на высоте!!! Умничка! Красавица и еще - замечательной души человечек!!! Люблю ее!!! Интервью - класс!!!
0
0
Відповісти
Із задоволенням прочитала інтерв"ю - надихає та пробуджує віру в те, що дійсно треба займатися тим, що подобається, й воно обов"язково принесе свої плоди. Навіть попри скептичні коментарі знайомих))
Дякую Скрині за можливість показати свою творчість народові. Особливо дякую за чудовий та дійсно якісний сайт (говорю як людина, яка працює в Інтернет-рекламі та бачить кожен день дуже багато сайтів, є з чим порівняти).
Натхнення всім!
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку