Українська
 
uah
грн

Фарбування тканини натуральними барвниками

17 Лис 2015
2


Пропоную результати власних експериментів з фарбуванням тканини. Колір на фото трохи відрізняється і дуже шкода, що не можна передати неперевершений аромат тканини.

Для початку потрібно сказати, що простіше було б пофарбувати тканинку спеціальною фарбою, але дуже вже хотілось поексперементувати та ще й так, щоб це не позначилось на товщині мого гаманця. Тому, я взяла найпростіші продукти - ті, які знайшлися у мене на кухні. Марганцівка, чай, кава і кориця - це саме ті спец.барвники, які я використала. Експеремент проводила на дуже поширеній тканині - канві Аїда-14.

У всіх варіантах я брала 150 мл чистої гарячої води. А ось барвники мали таку пропорцію по відношенню до 150 г води:
- 1 варіант - 1 столова ложка з гіркою розчинної кави,
- 2 варіант - 1/4 чайної ложки марганцівки,
- 3 варіант - 1 столова ложка чорного чаю,
- 4 варіант - 1 столова ложка з гіркою розчинної кави 1 столова ложка чорного чаю 1 чайна ложка кориці.

Результат забарвлення залежить від часу перебування тканинки у розчині: чим довше, тим темніший колір.

Підсумовуючи все вище написане, я думаю ось що. Для пошиття якихось маленьких дрібничок, які не потребують прання після пошиття, підійде будь-який з видів забарвлення тканин. Я б із задоволенням пошила б із зеленої канви новорічну ялинку в стилі Тильда. Для довгострокових проектів я б з усіх варіантів вибрала б або цибульну канву за її золотистість і м′якість або канву, забарвлену марганцівкою, за її стійкість. Для кавових мотивів підійде тканинка, пофарбована кавою та корицею, крім того, вона ще й матиме ароматний запах.



Ось такі результати можна отримати, якщо в якості барвників використати сухе цибулиня (пригорща на 200 г води кип′ятити 10 хв.); фукорцин або зеленку (по 1 ст ложці на 100 г води).
Коментарі
Интересное сочетание цветов.Спасибо!
0
0
Відповісти
26 Чер 2017, 13:17
Меня в подобном эксперименте огорчил фукорцин - все образцы окрашенных тканей я храню в папке, и ткань, окрашенная фукорцином, каким-то образом полиняла и пропитала коричнево-бордовым цветом все слои образцов, исказив цвета :( Ткань была высушенная и это произошло где-то через пол года после окрашивания, срок годности на бутылочке был хороший. Так что не рекомендую использовать фукорцин.
1
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку