Українська
 
uah
грн

Нетиповий декупаж

12 Тра 2013


Сьогодні поняття «матеріал для декупажу» найчастіше асоціюється зі спеціальними серветками і картами, на яких друкують найрізноманітніші декоративні мотиви. Їх асортимент широкий - але аж ніяк не всеосяжний, тому не дає повну свободу творчості. Втім, для бажаючих самовиражатися по-повній завжди знайдуться альтернативи - головне свідомо не ставити собі кордонів.





Плівки для вільного декору

Плівка на клейовий основі - зручний, хоча і не найдешевший спосіб переказу готових зображень на поверхню для декупажу. Принцип роботи з матеріалом дуже простий: ви роздруковуєте потрібний мотив, картинку з інтернету або скан вподобаного зображення, ваш власний малюнок, зроблений від руки і відсканований або створений за допомогою графічних редакторів. Віддрукована плівка виступає в якості аналога згаданих декупажних карт і серветок.





Підручні матеріали

Спеціалізовані матеріали для декупажу з′явилися не так давно, вони не обмежують майстра, а лише полегшують йому життя. Загалом, суть декупіювання можна виразити просто: вирізати мотив, приклеїти і покрити лаком. Решта - нюанси, від яких залежить якість і естетичність виробу. Серветки, карти, плівки freedecor відрізняються від підручних матеріалів тим, що добре лягають на поверхню, вони м′які і відмінно вбирають лак. Декупіювати речі можна малюнками на простому папері, вирізками з газет і журналів, талончиками і квитками, старими банкнотами і марками - загалом, всім, що трапиться під руку і буде милувати око. Особливо ефектно на предметах буде виглядати чорно-біла вінтажна поліграфія: як не крути, але найбільше декупаж пов′язаний з ретро-стилістикою.





Підручну «сировину» для декупажу треба розм′якшити (найпростішим способом - зім′яти кілька разів і розправити), потім - розмочити у воді з додавання клею або лаку. Це дозволить розгладити мотив на поверхні і дасть йому насититися лаком. Ще один варіант: використання м′ятого паперу, за допомогою якого створиться об′ємна фактура. Правда, варто пам′ятати: навмисна недбалість повинна бути добре продумана, тому форму і розташування заломів і складок на папері треба контролювати, складаючи гармонійну подобу малюнка. Зім′ятий мотив потрібно приклеїти до поверхні, після цього - дуже акуратно залакувати, стежачи за тим, щоб об′єм не деформувався.
До слова, для декупіювання згодяться і листівки - їх потрібно просто дуже акуратно розшарувати, наприклад, за допомогою канцелярського ножа, так, щоб отримати тонкий лист з малюнком. Ця робота тонка, майже філігранна - зате вона дозволяє створювати ефектний ностальгічний декор.







Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку