Українська
 
uah
грн

Оксана Богумил: Граючи з мотанкою, діти бачать більше за дорослих

27 Тра 2013
6


Останнім часом традиційні види рукоділля та етно-стилістика набувають все більшої популярності. Чи варто, звертаючись до них, дотримуватися канонів і правил, або істинний художник неодмінно повинен експериментувати? Про це, та багато інших речей в своєму інтерв′ю нам розповіла [u1875], одна з майстринь порталу SKRYNYA.UA, яка створює ляльок-мотанок.


Бліц-анкета

Ваш хендмейд-стаж: Близько 12-ти років.
Стаж на SKRYNYA.UA 5 місяців.
У яких техніках працюєте? Шиття, вишивання, макраме, в′язання, декупаж, бісероплетіння, квіти з тканин, ліплення з полімерної глини.
Основна техніка Шиття і вишивання.
Приймали участь у виставках? Так, 5 разів.
Хендмейд для вас - хобі чи основне джерело доходу? Хоббі яке з часом стало приносити дохід.
     
Як ви почали займатися рукоділлям? Можете пригадати свій перший досвід?

Я народилася в дуже цікавій сім′ї, мій тато був викладачем музики і диригентом хору, мама весь вільний від роботи час присвячувала вихованню мене і старшого брата, і рукоділлю. У нашому будинку завжди панувала творча атмосфера, цe, звичайно впливало на мій розвиток.

Вже в 4 рочки, по я натхненню відкрила шафу в якій були татусеві краватки, і порізала їх ножицями. Мені просто дуже потрібні були нижні частини - з них виходили шикарні вечірні сукні для ляльок. Звичайно, краватками я не обмежувалася, в хід часто йшли і мої шкарпетки, з яких я робила спіднички. Так що читачам даю ідею на озброєння :)...

Ось такими були мої перші кроки в мистецтві шиття.

Що вас привабило в мистецтві створення ляльок-мотанок? Чому ви вирішили реалізувати себе саме в цій техніці?

Минулого літа до нас приїжджали гості з Росії, один з них, побачивши у нас вдома багато речей ручної роботи, розповів про свою рідну сестру. Вона викладає дітям уроки з виготовлення ганчіркових ляльок. Мене це зацікавило, гість розповів, як знайти роботи майстрині в інтернеті. Коли я побачила, яке чудо можна зробити з простих клаптиків тканини - закохалася. Вирішила спробувати. Робота пішла легко, адже вона мені подобалася. Тепер виготовлення ляльок-мотанок - це моє основне заняття, всі інші техніки і напрямки відійшли на другий план.



У вас були вчителі або ви осягали цей вид рукоділля самостійно?

Вчителів, нажаль, не було. Довелося осягати ази через майстер-класи, знайдені в інтернеті. Я дуже вдячна всім тим, хто поділилився своїм досвідом і секретами у виготовленні такої краси. За моїми спостереженнями, майстри, які займаються ляльками (та й взагалі творчістю), дуже позитивні і цікаві люди, з багатою уявою і внутрішнім світом.

Наскільки сакральним, магічним є для вас процес народження ляльок? Чи це просто рукоділля?

Особисто я в процес народження ляльки ніякого сакрального або магічного сенсу не вкладаю. Для мене створення ляльки-мотанки - це створення особистості, у якої є свій характер і стиль, яка буде елементом декору в інтер′єрі будинку, іграшкою для дитини, і просто сувеніром.

Ви працюєте за канонами, традиційними схемами або створюєте образ кожної ляльки самостійно?

Образи багатьох моїх ляльок створюються за традиційними схемами, але в кожну ляльку-мотанку я вкладаю свою родзинку. Багато моїх ляльок зроблено в сучасному стилі, я легко виходжу за рамки загальноприйнятих стандартів (люблю експериментувати). Взагалі експериментувати раджу всім, часто виходять зовсім несподівані варіанти. Експеримент - це завжди 100% ексклюзив. Часто, починаючи робити ляльку, я не знаю яким буде її остаточний образ. У процесі створення вона як би сама підказує, в який одяг її потрібно одягнути, якого кольору в неї буде волосся. Іноді бувають замовлення по конкретних запитах.



Традиційно мотанки - безликі, але чи є у кожної характер? Ім′я ляльки залежить від нього?

Звичайно, у кожної є характер. Якщо ми подивимося, як одягаються люди, яка у них одяг, хода, зачіска тощо, то побачимо, як це розкриває їх характер і внутрішній світ.

Щось схоже відбувається і з моїми ляльками.

Ляльки зі спокійним і м′яким характером часто одягнені в теплі кольори. Ляльки з активною життєвою позицією вбрані в червоне, у них сміливі зачіски, вони люблять дорогі прикраси на самому видному місці - загалом, хочуть бути в центрі уваги.
Кожна моя лялька унікальна, ніколи немає абсолютно однакових. Навіть якщо у виготовленні ляльок використовуються однакові матеріали, то деталі будуть різними. Коли лялька вже готова, я підбираю їй ім′я. У цій справі мені допомагає чоловік, також він часто описує характер ляльки. За це завжди хоче відсоток від заробітку :).

Ви використовуєте символіку візерунків, кольорів, створюючи своїх ляльок?

Я планую створити колекцію ляльок, одяг яких буде відображати історію і різноманітність різних регіонів України. Думаю, це буде багатьом цікаво. А взагалі, в перспективі хотілося б створити колекцію ляльок, одягнених у національні костюми народів світу - але такий проект вимагає багато часу і серйозного підходу. Це ж скільки треба перечитати літератури!

Ось тоді і доведеться мені більше вникнути в значення символіки візерунків.

З яких матеріалів ви створюєте мотанки? Чи є якісь правила в їх виборі?

Я віддаю перевагу, звичайно ж, натуральним тканинам (домоткане полотно, льон, бавовна). Деякі мої роботи виконані з старовинних тканин, які передалися мені в спадок від моєї бабусі. Мої родичі і друзі знають про моє захоплення, іноді теж приносять мені цікаві тканини. Бувають замовлення на ляльок, зроблених з ненатуральних тканин, або комбінованих. Для мене це питання не є принциповим.



Як людині вибрати мотанку, яка стане оберегом ій або її близьким? Чи є ляльки, призначені, скажімо, для дітей, чоловіків, молодих дівчат?

Я ніколи не роблю ляльок як обереги. Чому? Тому що я християнка, і до цього питання підходжу абсолютно свідомо, для мене неприйнятно таке поняття як «оберіг». Вважаю, що тільки Господь оберігає, і дає все необхідне для щасливого і повноцінного життя.

Думаю, кожен покупець вкладає свій особистий сенс у призначення ляльки. Часто ляльок купують як ігрові, для розвитку дітей в садку. Така іграшка поза конкуренцією в порівнянні з тими, що заповнили прилавки наших дитячих магазинів. Діти просто в захваті від таких мотанок. Коли вони грають такою лялькою, вони бачать в ній набагато більше за нас, дорослих. Було б дуже добре, якби кожна мама робила таку мотанку разом зі своєю дитиною. Це дуже цікаво і захоплююче, мій син дуже їх любить
.
До речі, якщо ляльок купляють у дитячі садки, то я роблю знижки, щоб такі іграшки були для батьків доступнішими ..

Скільки часу створюється одна лялька?

Ляльку я роблю від 4 годин і більше. Навіть на найпростіші моделі йде досить багато часу. Для мене важливо робити якісно, ​​тому в роботі поспіху немає. Також багато залежить від складності та обсягу роботи, особливо багато часу йде на вишивку.

Що ще придбає людина, купивши у вас ляльку-мотанку?

Все залежить від того для кого купується лялька-мотанка. Якщо вона для дитини - та отримає улюблену іграшку, якщо для дорослого - то вийде відмінний подарунок, сувенір, джерело гарного настрою. Сьогодні нас оточують штучні і бездушні речі, і така, здавалося б, дрібниця як лялька-мотанка оживляє всю атмосферу приміщення, в якому знаходиться. Кожен міліметр такої роботи зроблено з граничною уважністю і любов′ю - її неможливо не любити. Вони приносять у дім атмосферу затишку, в цьому можете не сумніватися.

Що ви можете побажати початківцям майстрам?

Перш за все - бути собою, знайти себе, свій стиль. Будьте сміливішими в починаннях, уникайте тих людей, які самі не розкривають свій потенціал і іншим не дають. Не бійтеся пробувати - у вас все вийде. І все робіть з посмішкою на обличчі.

Коментарі
8 Гру 2013, 19:13
Неймовірно красиві мотаночки! Дивовижні!
0
0
Відповісти
15 Гру 2013, 12:39
Дякую Юлія, дуже приємно)))
0
0
Відповісти
22 Лют 2014, 18:43
Шановна Оксана, Ваші ляльки нагадують про те, що українські жінки є найгарнішими в світі, а український національний одяг різнобарвний, різноманітний, виконаний з душою та завжди прекрасний, як і українська душа. Дякую Вам за таку красу.
0
0
Відповісти
1 Бер 2014, 18:04
Людмила, дякую за такі теплі слова, які надихають мене творити таку красу!
0
0
Відповісти
Ляльки просто неперевершені! Майстриня чудово знає свою роботу)
0
0
Відповісти
5 Жов 2014, 17:09
Дякую за увагу до моїх робіт і за такий теплий коментар :)
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку