Українська
 
uah
грн

Зістарена фактура: прийоми

12 Кві 2013


Стилі на зразок вінтажа, ретро і шеббі-шику популярні в багатьох видах рукоділля: у скрапбукінгу, декупажі, дизайні біжутерії та навіть вишивці. Серед іншого, для них властива любов до зістаренної фактурі матеріалів, яку можна створити за допомогою простих прийомів.


  • Кракелюрний лак




  • Кракелюри - це тріщинки на поверхні лакованого виробу. Зазвичай вони з′являлися з часом, але сьогодні є спеціальні склади, які допомагають домогтися ефекту «кракле». Кракелюрний лак наноситься як основа для покриття, яке має піти тріщинами. Наприклад - ви покриваєте виріб шаром фарби, потім - шаром кракелюрного лаку, зверху на який наносите нову фарбу, контрастну з першою.

    Висихаючи на лаку, верхня фарба нібито розривається зсередини, а нижній шар фарби проглядається крізь кракелюри. Також кракелюрний лак можна наносити під серветки або тонкий папір для декупажу. Кракелюрний ефект буде добре виглядати на інтер′єрних предметах, прикрасах.

  • Патина




  • Тонкий наліт патини - сліди окислення металів, також типовий для старовинних виробів. Завдяки спеціальним лакам і кремам ефект патини можна відтворити на інших поверхнях - дереві, склі, пластику і керапласті. Сучасні засоби для патинування можуть створювати ефект проржавілої поверхні, імітувати гарні візерунки синього і зеленого оксиду міді.

  • Тонування





  • Що стилізувати поверхню під вінтаж, її можна тонувати. Наприклад, білий папір і тканину можна фарбувати в коричневий і жовтуватий колір за допомогою підручних засобів - наприклад, чаю або кави.

  • Затирання




  • Залежно від матеріалу, з яким ви працюєте, для затирання можна використовувати різні засоби. Так, поверхню, пофарбовану олійною або акриловою фарбою, можна затирати наждачкою або тонким напилком - залежно від того, яку площу потрібно обробити. Важливо: фарба, на якій ви будете створювати протерту фактуру, повинна ідеально просохнути. Наждачкою і напилком також можна обробляти металеві деталі прикрас.

    Тоненькою наждачкою, до речі, можна обробляти навіть папір або тканину. Але, загалом, для протирання тканини лучiе всього підходить звичайна пемза - вона, наприклад, дозволяє дуже цікаво обробити денім.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку