Українська
 
uah
грн

Лемпворк

17 Бер 2013
3


Лемпворк (транскрипція англійського lampwork - робота з пальником) - техніка обробки скла над полум′ям пальника. У сучасному хендмейд зазвичай використовується для виготовлення скляних намистин, деталей для аксесуарів, невеликих декоративних фігурок.

Цей вид рукоділля не дуже популярний, що обумовлено декількома факторами. По-перше, для лемпворк потрібно спеціальне обладнання: пропановий або кисневий пальник, а також досить дорога сировина. Крім того, інструменти та матеріали, придатні в техніці, не продаються в звичайних художніх магазинах, тим більше їх не знайде у себе вдома людина, якій раптом захотілося випробувати нову техніку.



Багатьох лякає сам факт роботи зі склом та вогнем, а також необхідність вникати у безліч технічних нюансів - температурний режим, хімічний склад скла та т.п. Втім, майстри стверджують - техніка не така вже складна, важливо лише освоїти ряд нюансів.

Пальники, використовувані для лемповорка, бувають трьох типів - пропанові, кисневі та на базі кисневого концентратора. Останні є найнадійнішими і, разом з тим - найбільш дорогими, для них часто використовують балони, призначені для медичних цілей. Кисневі пальники вимагають неухильного виконання правил безпеки, тому їх використовувати не бажано. Для початківців майстрів оптимальний варіант - це пропанове обладнання.

Крім пальника майстру лемпворка будуть потрібні: металева підставка для обладнання, металева лопатка та інші інструменти для обробки намистин (вони схожі на стоматологічні), металевий стрижень для роботи над пальником, сепаратор (спеціальну речовину) для обробки стрижня, захисні окуляри та керамічний килимок для прокатки скла. Досвідчені майстри також нерідко користуються пресом для формования намистин.



Скло для лемпворка зазвичай продають у вигляді різнокольорових стрижнів до 30 см, їх випускають в різних кольорах. Також використовують скляну крихту (фрити) - для декорування виробів. Використовувати підручний сировину не можна - скло для обробки повинно мати однаковий COE, тобто - коефіцієнт розширення скла. Найчастіше в лемпворк використовують скло з COE 96 та COE 104, вироблене в Мурано - цей острів недалеко від Венеції з часів Відродження є одним з центрів стеклоделія.

Головні недолік лемпворк - ця техніка може нашкодити здоров′ю. Під час роботи виділяється чимало отруйних випарів та пилу; токсичний сепаратор для покриття металевого стрижня; килимок для прокатки намистин містить канцерогени. Також майстру лемпворк потрібно змиритися зі скляними скалками та опіками. Останні найчастіше виникають, коли скло «стріляє» - уникнути цього можна, прогрів стрижні в грубці або під струменем гарячої води.



Втім, при всіх мінусах, лемпворк вартий уваги: адже він дозволяє працювати з настільки специфічним матеріалом, як скло. Крім того, техніка дає практично необмежений простір для фантазії, а для втілення ідей потрібно освоїти відносно невеликий набір базових прийомів.

Історія

Лемворк з′явився відносно недавно, і, судячи з усього, виник в результаті експериментів майстрів склоробства. Адже майже всі технології обробки скла - від найдавніших до сучасних - досить складні, для них потрібно громіздке обладнання. Лемпворк - це спроба «одомашнити» склоробство, перевести його в формат більш-менш доступного хендмейду.

Важливу роль у популяризації техніки зіграло поширення Інтернету - більшу, ніж для інших видів хендмейду. По суті, більшу частину материлов для лемпворк досі можна замовити лише за кордоном, а найзручніше це робити через онлайн-магазини.

Навчання

Напевно, немає технік, які людина не в змозі освоїти самостійно - питання лише в тому, якою ціною. У лемпворк метод проб та помилок однозначно обійдеться дорожче, ніж базовий майстер-клас. Крім того, мало хто дозволить собі закупитися обладнанням та матеріалами лише для того, щоб придивитися до техніки та зрозуміти себе в ній.

Для того, щоб зрозуміти принцип роботи зі склом та пальником, може вистачити одного заняття, у подальшому можна орієнтуватися на майстер-класи в Інтернеті і відточувати свої вміння. Однак саме перший урок та перший вчитель важливі для вдалого початку роботи.



Витрати та дохід

Лемпворк - досить дорога техніка. За словами досвідчених майстрів, для старту буде потрібно від 90 до 300 доларів - у цю суму обійдеться покупка необхідного обладнання, інструментів та мінімальної кількості скла.

Більшу частину матеріалів до цих пір потрібно замовляти за кордону. Сьогодні з′явився ряд інтернет-магазинів по лемпворк, їх асортимент може бути достатнім для початківця. Але, розвиваючись в техніці, все одно доведеться виходити на закордонні ресурси - у пошуках нових якісних товарів.

Втім, всі витрати на лемпворк будуть цілком виправданими - якщо правильно побудувати бізнес. Плюс техніки в тому, що вона не дуже популярна - отже, конкуренція на ринку нижче. Крім того, продавати можна як готові вироби, так і заготовки для прикрас - тобто, в клієнтській базі будуть не тільки «обивателі», але й майстри хендмейду.

Коментарі
12 Лис 2013, 20:03
Очень интересно почитать об этом удивительном виде творчества. По-моему там происходит настоящая магия.
0
0
Відповісти
26 Гру 2013, 20:25
Цікаво... гадаю цим хендмейдом теж займуся, щойно отримаю доступ до матеріалів)))
0
0
Відповісти
30 Кві 2015, 22:13
Вот интерестно, а попросить фото у авторов религия не позволила? или не хотелось указывать мастеров?
Так я помогу:
1. Елена Рапопорт с ученицей в своей московской мастерской
2. Андрей Миколенко, Киев
3. Катя Прийдан, Киев
4. Фомина Ольга, Харьков: skrynya.ua/fomina-folga-olga/
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку