Українська
 
uah
грн

Скрапбукінг

17 Бер 2013
4


Скрапбукінг - спочатку мистецтво створення альбомів з колажами з вирізок. Назва техніки походить від англійських слів «scrap» - вирізка та «book» - книга. Допомогою скрапбукінгу створюють тематичні альбоми, найчастіше - приурочені до певної події, свята або даті, а також сімейні й особисті хроніки.

Втім, в рукодільних середовищі під визначення «скрапбукінг» також потрапляє створення фактурних листівок-колажів, так званий кардмейкінг. В цілому, причина злиття технік зрозуміла: в обох випадках використовують подібні прийоми, матеріали та інструменти, різниця лише в характері готового виробу.



Для скрапбукінгу використовують безліч найрізноманітніших матеріалів: фактурні папір та картон, крафт-папір та кальку, різнокольорову фольгу, тканину, мережива, стрічки та тасьму, фотографії, газетні та журнальні вирізки, картинки, намистини, стрази та бісер, блиски та паєтки, гербарій, різні декоративні дрібниці.

Також в хід йдуть спеціальні інструменти: фігурні ножиці та дироколи, штампи для створення тиснення на папері або нанесення малюнка чорнилом. У скрапбукінге використовують і технології зістарювання сторінок - кракелюрне покриття, тонування паперу, створення ефекту рваних країв.

Крім того, можна доповнювати композицію малюнками та написами від руки, причому у форматі техніки прекрасно виглядають примітивні картинки «а-ля наїв». Крім іншого, у продажу є шаблони для скрапбукінгу - у вигляді готових альбомів, карток, вже вирізаних елементів.

Наслідуванням рукодільних скрапбукінгу стали цифрові аналоги техніки - у багатьох програмах можна створювати колажі на основі готових шаблонів і завантажених на комп′ютер фото та картинок. Іноді рукодільний скрапбукінг комбінують з його діджитал-версією - створену на комп′ютері основу доповнюють «реальними» деталями, які додають композиції фактурності.
В цілому, скрапбукінг - досить вільна та демократична техніка, яка дозволяє автору самовиражатися в залежності від своїх здібностей. Її зможуть освоїти люди, які не володіють особливими художніми навиками - але, разом з тим, скрапбукінг не буде сковувати рамками навіть досвідчених художників чи дизайнерів.

Стилі скрапбукінгу

На сьогоднішній день можна виділити кілька стилів скрапбукінгу, кожен з яких має свої відмінні риси:

Вінтаж. Ностальгічнийта шляхетний стиль: приглушені тони, потерті сторінки, старовинні фотографії та атрибутика (листівки, марки, прикраси для сторінок).



Шеббі-шик. Вінтаж з елементами шику, використовуються блискучі деталі, атлас, потерта позолота, декор квітами (намальованими і засушеними), в кольорах краща ніжна пастель.



Спадщина. У цьому стилі створюють альбоми, присвячені сімейної історії. Оформлення кожної сторінки відповідає часу, про який воно оповідає, використовується характерна кольорова гама, атрибутика.

Ретро. Середина 20 століття - джерело натхнення для ретро стилю в скрапбукінге. Його характерні риси - лаконічні контрастні візерунки (клітка, смужка, горох), в якості матеріалів використовують друковану рекламу, плакати, вирізки з журналів та газет, етикетки від продуктів того часу.



Американський стиль - класика скрапбукінгу. Для нього типово використання великої кількості різноманітних прикрас, які, втім, не повинні домінувати над основною картинкою сторінки.



Європейський стиль. Стриманий мінімалізм, основний принцип створення сторінок - максимум фото при мінімумі декору. Форму фотографій можна варіювати - вирізаючи круги, овали, прямокутники з закругленими краями.



Чисто та просто - в оформленні сторінок використовують мінімум прикрас, перевага віддається прямим лініям, зазвичай використовується один шрифт (можна варіювати його розміри).

Мікс-медіа - змішання стилів та технік.

Фрістайл - вільний стиль, для якого характерна велика кількість намальованих від руки деталей.

Історія

Скрапбукінг розвинувся з моди на оформлення альбомів для нотаток, вирізок, пам′ятних штучок, яка було поширена в багатьох європейських країнах: Англії, Росії, Німеччини, починаючи з 18 століття.

Мистецтво складання альбомів розвмвалося паралельно з розвитком друкарської індустрії. Серед іншого, друкарі випускали в тираж книги, в кінці яких читач міг знайти кілька чистих сторінок; в продаж надходив великий асортимент блокнотів та щоденників. Створення та оформлення пам′ятних альбомів стало улюблених розвагою жінок з благородних сімей.
Пізніше розквіту скрапбукінгу сприяла поява фотографії - тепер можна було, крім іншого, вести ілюстровану літопис своєї сім′ї.
До речі, одним із предтеч скрапбукінгу став Марк Твен. У 1872 році він отримав патент на альбоми для самостійного заповнення, які, серед іншого, були оснащені смужками клею для закріплення різноманітних дрібниць. Пізніше письменник придумав 57 різновидів подібних альбомів.

Сучасний скрапбукінг родом із США - саме там, на початку 1980-х з′явилися перші магазини зі спеціалізованими матеріалами, були написані книги, присвячені техніці, пізніше з′явилися перші сайти. Завдяки інтернету скрапбукінг поширився на пострадянському просторі, зокрема - в Україні та Росії.

Навчання

В цілому, для створення альбомів та листівок в техніці скрапбукінгу зовсім не обов′язково проходити спеціальне навчання. Принципи роботи досить прості - вирізати, скомпонувати, наклеїти, оформити. У випадку зі скрапбукінгом мова йде не про точному проходженні інструкціям, швидше про свободу мислення та самовираження.

Але, все ж, майстер-класи можуть бути дуже корисні, особливо для новачків в хендмейду та людей далеких від образотворчого мистецтва. На майстер-класах початківців скрапбукеров ознайомлять з асортиментом матеріалів та інструментів; навчать азам створення правильних та гармонійних композицій; допоможуть освоїти основні прийоми та хитрощі техніки; нададуть приклади для наслідування та натхнення.



Витрати та дохід

Загалом, сума, яку скрапбукери витрачають на своє хобі, дуже індивідуальна: все залежить від того, з якими матеріалами працює автор, чи користується він спеціальним обладнанням. Адже, по суті, можна обмежитися тим, що попадеться під руку, а можна замовляти дорогий папір із спеціалізованих магазинів, купувати альбоми з готовими шаблонами, заготовки для листівок...

Звичайно, тим, хто всерйоз захопився технікою і, тим більше, збирається заробити на ній, потрібно буде закупитися спеціальними матеріалами. Їх асортимент дуже широкий, і, роблячи замовлення, наприклад, в інтернет-магазині, кожен автор неодмінно зіткнеться з поширеною проблемою: хочу все і відразу. Тому варто заздалегідь скласти список необхідних покупок та визначиться з сумою, в яку потрібно вкластися. Замовивши першорядні матеріали, можна добирати приємні «дрібниці»: наприклад, фігурні дироколи, ножиці або штампи, фактурну пудру або лаки. Таким чином, кожен майстер зможе поступово складати свій арсенал інструментів. До речі, перш ніж лякатися вартості матеріалів для скрапбукінгу, потрібно врахувати: їх зазвичай вистачає надовго.

Заробити на скрапбукінге можна, створюючи альбоми для пам′ятних подій: присвячених народженню дитини, ювілею, весілля. Правда, у такому випадку краще скооперуватися з фотографом, у якого є своя база клієнтів (або самому бути їм) або запропонувати свої послуги агентствам з організації святкових фотозйомок. Ще один варіант продажу альбомів - робити заготовки з красивими картинками, цікавим декором та ліричними цитатами, в які клієнт зможе самостійно вклеювати фотографії.

Також багато майстрів, які набили руку в скрапбукінге, продають фактурні листівки, тобто, просуваються в кардмейкінге. Вартість рукодільних листівок коливається в межах кількох десятків гривень; крім них, користуються попитом також запрошення на весілля.
Коментарі
UserNotExist
31 Лип 2013, 15:17
[...] 0 0 відуків Розповісти друзям: Акция закончилась Код: Купити зі знижкою Альбоми ручної роботи існують не один десяток років, виконуючи завдання дбайливого зберігання сімейних та особистих фотографій. Краса, оригінальність та 100% індивідуальність ручних альбомів зробили їх також дивним варіантом подарунка, який запам’ятовується на довгі роки. Однією з основних технік для створення ручних альбомів був та залишається скрапбукінг. [...]
0
0
Відповісти
UserNotExist
6 Сер 2013, 16:58
[...] техніками виготовлення сувенірів є квіллінг, декупаж, скрапбукінг, різьба, ліплення, бісероплетіння та [...]
0
0
Відповісти
UserNotExist
29 Жов 2013, 16:20
[...] техніками виготовлення сувенірів є квіллінг, декупаж, скрапбукінг, різьба, ліплення, бісероплетіння та [...]
0
0
Відповісти
UserNotExist
29 Жов 2013, 16:32
[...] 0 0 відгуків Розповісти друзям: Акция закончилась Альбоми ручної роботи існують не один десяток років, виконуючи завдання дбайливого зберігання сімейних та особистих фотографій. Краса, оригінальність та 100% індивідуальність ручних альбомів зробили їх також дивним варіантом подарунка, який запам’ятовується на довгі роки. Однією з основних технік для створення ручних альбомів був та залишається скрапбукінг. [...]
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку