Українська
 
uah
грн

Декупаж

17 Бер 2013
5


Декупаж - рукодільна техніка, при якій поверхню оформлюють, наклеївши на неї зображення та покривши декількома шарами лаку. Таким чином можна створити ефект розпису або інкрустації на найрізноманітніших предметах: посуді, меблів, прикрасах, інтер′єрних дрібницях, свічках, сумках. Також декупаж-декор є типовим для багатьох стилів інтер′єру, таких, наприклад, як вінтаж, ретро, ​​вікторіанський стиль, шеббі шик, прованс, кантрі. Крім того, декупірування дозволяє «реанімувати» старі речі - вдало підібраний малюнок здатний перетворити непотрібний мотлох в ексклюзивну річ.

Декупаж є одним з найпопулярніших видів рукоділля, так як він дозволяє проявити себе у творчості, не володіючи при цьому художніми навичками. Техніка також зможе стати додатковим виразним засобом для досвідчених дизайнерів та декораторів, серед іншого - в якості простої та швидкої альтернативи розпису.

Техніка декупажу дозволяє декорувати різні поверхні: дерево, скло, пластик, кераміку, тканину. Її можна комбінувати з іншими видами рукоділля, наприклад, використовувати для оформлення прикрас. Крім того, при декупажу часто використовують допоміжні техніки: золочення, розпис, рельєфний декупаж, зістарювання (в тому числі, за допомогою кракелюрного лаку).

Спочатку для декупажу використовували зображення зі шкіри, паперу, тканини, але на сьогоднішній день найбільш поширений паперовий декупаж, рідше - тканинний.

Для декупажу можна використовувати різні картинки - наприклад, вирізки з журналів, газет. До слова, чорно-білий газетний шрифт на пожовклому папері дуже стильно виглядає на прикрасах та аксесуарах, а інтер′єру здатен додати кілька богемний, салонний характер.

Найчастіше майстри використовують спеціальні паперові серветки, карти або рисовий папір для декупажу: ці матеріали тонкі, добре вбирають лак та сідають на поверхню без додаткової обробки. Асортимент серветок, карт та рисового паперу украй різноманітний, але найчастіше зустрічаються ретро-мотиви, зображення у вікторіанському та бароко стилях, квіткові візерунки. Також у продажу є термоплівка для вільного декору: за допомогою лазерного принтера на ній можна роздрукувати потрібний малюнок та перенести його на поверхню для декорування.

Використовуючи для декупажу роздруковані на принтері картинки, вирізки з журналів та газет, доведеться докласти більше зусиль: папір потрібно буде розмочити водою, щоб він добре пристав до поверхні та ввібрав в себе лак. Крейдований папір з глянцевих журналів (там можна знайти дуже цікаві картинки) доведеться додатково розм′якшити (акуратно зім′яти, розправити та тільки після цього розмочити водою та розгладити на декоруємої поверхні).

Історія

Декупаж є однією з традиційних для європейської міської культури технік - цей вид декору відомий з часів Середньовіччя. Предмети, оформлені за допомогою декупірування, були популярні за часів французького рококо. У широкий вжиток техніка потрапила в часи вікторіанської Англії: тоді стали випускати недорогі набори з картинками для вирізання. Пізніше, вже в 20 столітті, з Англії декупаж проник в США - там техніка була особливо поширена в період між Першою та Другою Світовими війнами.

Сучасний декупаж виник на хвилі популярності хендмейд та творчих майстер-класів. Велика кількість магазинів з широким асортиментом художніх матеріалів, а також сайтів, присвячених рукоділлю, зробили техніку доступною для кожного.



Навчання

Перші роботи, оформлені за допомогою декупажу, можна робити самостійно - орієнтуючись на ілюстровані або відео майстер-класи. Живі майстер-класи припадуть до речі тим, хто хоче набити руку у техніці, освоїти додаткові прийоми декорування, розібратися в асортименті та застосуванні різних матеріалів.

Витрати та дохід

В першу чергу для декупірування потрібно спеціальний клей на водній основі. Його потрібно вибирати в залежності від поверхні, з якою доведеться працювати. Звичайний клей для декупажу дозволяє оформляти дерево, метал, скло, кераміку; для скла та тканини потрібні спеціалізовані склади. Вартість клею для декупажу - від 40 гривень (баночка в 150 мл), клей для тканини або скла зазвичай коштує дорожче.

Також для декупажу потрібно акриловий лак. Він може бути матовим або глянсовим, вартість - від 30 гривень за 50 мл. Крім звичайного лаку також можна використовувати лаки для зістарювання, кракелюрного покриття, лаки з ефектом патини. Вартість цих засобів (за 50 мл) - близько 50 гривень. Варто врахувати, що для зістарювання або кракелюрного ефекту часто потрібно використовувати декілька компонентів.

Без серветок та карт в декупажу цілком можна обійтися, але вони сущесвенно полегшують роботу і добре підійдуть для тих, хто тільки пробує себе в техніці, а також для оформлення виробів на продаж. Вартість однієї тришарової серветки для декупірування - приблизно 3 гривні, карти - від 15 гривень, ціна рисового паперу - близько 37 гривень за лист 33х48 см. Що стосується плівки для фрідекора, то вона досить дорога - 25 гривень за лист А4.



Окремо варто поговорити про предмети для декорування. Тим, хто хоче заробити на декупажу, варто внести цю графу в список витрат. У художніх магазинах можна знайти заготівки для декупажу - скриньки, рамки, підноси, дерев′яні «болванки» для браслетів і т. п. Втім, основи для декору можна замовити у народних майстрів (так буде дешевше), заготівки для прикрас можна зробити самостійно з глини фімо або керапласта.

Вироби, оформлені за допомогою декупажу, продаються досить непогано: акуратно виконаний декор виглядає благородно, дозволяє імітувати предмети розкоші, робить речі характерними та «під настрій».



Зрозуміло, розмір доходу безпосередньо залежить від того, які предмети пропонують покупцеві, можливий асортимент дуже широкий - від шаф до сережок. Загалом, в контексті бізнесу декупаж швидше потрібно сприймати як оформлювальний прийом, а не самостійну техніку.
Коментарі
UserNotExist
10 Кві 2013, 13:13
[...] сатинові. Вони можуть використовуватися в живописі, декупажі, створенні біжутерії та ляльок. Сатинові лаки [...]
0
0
Відповісти
UserNotExist
25 Кві 2013, 12:57
[...] керамікі. Цей матеріал, зокрема, використовують для декупажу . Плівка для вільного декору на тонкій паперовій [...]
0
0
Відповісти
UserNotExist
2 Сер 2013, 14:04
[...] виконані в техніці «декупаж», просто вражають уяву. Популярність авторської ручної [...]
0
0
Відповісти
20 Сер 2013, 19:28
очень нравится эта техника исполнения .......
0
0
Відповісти
UserNotExist
29 Жов 2013, 16:47
[...] виконані в техніці «декупаж», просто вражають уяву. Популярність авторської ручної [...]
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку