Українська
 
uah
грн

Модний напрям в дизайні прикрас - сотуар.

22 Тра 2013
Що таке «сотуар»?



Звідки прийшла до нас ця назва прикрас? А прийшла вона від французького виразу «porter en sautoire», що можна трактувати як «носити через плече», «носити на спині».



Пік популярності сотуара припав на двадцяті роки минулого століття. Прикраса з′явилася підкреслити все нове і авангардне, що тоді відбувалося в світі - новий тип жінки з короткою стрижкою «гарсон», новий стиль сукні «футляр» із заниженою талією, п\\′янку музику фокстроту та джазу. Прикраса була абсолютно новою за дизайном та демократичною за ціною, на відміну від дорогих кольє, намист та бус з напівкоштовних і дорогоцінних каменів. Сотуар являв собою довгий ланцюг з вільно висячим і підстрибуючим в так руху великим кулоном, кулею, овалом або навіть дорогоцінним каменем підвішеним на кінці ланцюжка. Звідси і французьке дієслово «sauter» в словосполученні «porter en sautoire», який означає підстрибувати, скакати. Носили сотуар нарочито недбало перекинувши через плече або перевернувши на спину.



У наші дні прикраса одержала друге народження і прекрасно доповнює і прикрашає колекції багатьох знаменитих будинків високої моди.



З легкої руки любителів і майстрів hand made сотуар набуває все більшої і більшої популярності серед авторських прикрас ручної роботи. Тепер «сотуар» це навіть не конкретний дизайн і вид прикраси, а скоріше напрямок дизайну за «мотивами» сотуара. Злиття кулона, ларіату і модної прикраси минулого століття епохи ар-деко вдало трансформувалося в щось нове, стильне і авангардне. Переважно це прикраса з бісеру і намистин. Зазвичай це бісерний джгут із застібкою спереду і з кулоном, кистями, гронами намистин або ланцюжків на кінці. Кулон або підвісні намистини часто є знімними і можна легко перетворити «сотуар» в звичайний бісерний джгут, перевернувши застібку джгута на спину. Але дизайн «старої-нової» прикраси постійно варіюється і видозмінюється. Часто авторські прикраси під цією назвою мають вигляд гладкої основи (бісерного джгута, ланцюжки з бісеру, ланцюжка з металу, низки з намистин), яка щільно і часто унизана дрібними листочками і квіточками з бісеру, обв\\′язаними бісером намистинами упереміж з намистинами під «перли», кришталевими намистинами або намистинами з натурального напівдорогоцінного каміння. Не обов\\′язкова присутність бісеру в даному виді виробів. Можливі варіанти з використанням тільки ланцюжків і намистин, або ланцюжка і одного металевого або дерев\\′яного кулона. Різноманітність конструкцій і матеріалів дуже велика. Змінюється і довжина прикраси. Все частіше і частіше можна зустріти все коротші «версії» сотуара.



У будь-якому випадку все змінюється, ніщо не стоїть на місці. І модна біжутерія з кожним роком радує нас все більш новими тенденціями, цікавими напрямками і оригінальним дизайном. Кажуть, що цивілізація, історія, культура і мода розвиваються по спіралі. На новий успішний виток піднялася і нова хвиля популярності сотуара. І нехай зараз, інколи, сучасна прикраса не дуже схожа на свого прабатька минулого століття, але різноманітність форм, кольорів і новизна ідей будуть вносити неповторну оригінальність, яскраву індивідуальність і вишуканий стиль в сучасну модну біжутерію, в наше повсякденне життя.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку