Українська
 
uah
грн

Великодні традиції в Європі

1 Кві 2013


У Європі можна спостерігати дві тенденції святкування Великодня. Одна - релігійна, втілена в пишних церковних ходах і дотриманні канонічних обрядів, інша - суто світська.

Попри те, що день Воскресіння у багатьох європейських країнах втратив первісний сакральний сенс, зберігся ряд традицій і, що важливо - особлива пасхальна естетика.





В Європі, так само як і Україні чи Росії, одним з головних великодніх символів є яйце. Подекуди, так само як і у нас, прийнято обмінюватися крашанками, «мірятися» ними, перевіряючи на міцність. Зокрема, це стосується Англії, Ірландії, Італії. Правда, яйця там просто розфарбовують в яскраві кольори, не вдаючись до складних технік розпису. Також у формі яйця роблять декоративні сувеніри їз фетру, ниток, соломи.

Найвідоміший європейський звичай, пов’язаний з Великоднем - це пошук яєць, які, згідно з легендою, ховає великодній кролик або заєць. Загалом, «яєчні квести» розраховані на дітей і популярні в Англії, Франції, Німеччини, також стали традиційними для США. Спочатку діти шукали звичайні яйця, сьогодні їх частіше замінюють шоколадними. Складно сказати, звідки з явився образ пасхального кролика, однак, судячи з того, в яких країнах він поширений - це пережиток стародавніх кельтських і гальських вірувань. Втім, сьогодні кроляча тема - це просто поширений мотив для тиражування, позбавлений сакрального сенсу.





Крім кроликів і яєць для європейського пасхального декору також типові зображення курок і півників, що стосується кольорів - переважають ніжні, пастельні відтінки.

До речі, язичницька спадщина взагалі сильно проявляється у святкуванні Великодня. Приміром, великодні традиції католицької Польщі багато в чому перетинаються з прийнятими в сусідніх православних країнах - завдяки спільному слов’янському корінню. Серед іншого, у поляків також прийнято поливати водою перехожих на наступний день після Великодня - тобто, «відзначати» горезвісний поливаний понеділок. Правда, спонтанні обмивання супроводжуються також шумним безчинством ряджених - в дусі божевільних карнавалів Середньовіччя.







В Італії, Португалії та Іспанії на Великдень проходять урочисті ходи. У португальців це досить барвисте видовище - процесії з факелами, квітами, повітряними кульками та духовим оркестром. Іспанці, в свою чергу, не зраджують дещо похмурому колориту, що притаманний їх культурі: Страсну П’ятницю, день смерті Христа, відзначають не менш помпезно, ніж Святе Воскресіння. На саму Пасху прийнято випускати в небо білих голубів - символ відродження духу.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку