Українська
 
uah
грн

Рекомендації по догляду за войлочними виробами

14 Жов 2015
Правильно зваляний виріб характеризується практичністю, хорошою зносостійкістю і простотою в догляді. Не варто боятися, що він сяде або деформується після прання.



Отже, як же прати. Ці рекомендації підходять для більшості виробів з войлоку - шарфів, беретів, шапочок-«трансформерів», суконь, спідниць, жилетів та жакетів, пальто (без підкладки, з цільноваляним підкладом).

Вода для прання повинна бути трохи теплою. Бажано, щоб в процесі прання вода залишалася однакової температури. Прати розведеним у воді шампунем або спеціальним рідким засобом для виробів з вовни. Пральний порошок я не використовую взагалі. Останнє полоскання - з кондиціонером для вовняних виробів або залишити на 5-10 хвилин у воді, з додаванням оцту (на 5-6 л - 1 столова ложка).



Прати тільки вручну!!! Ніякої пральної машини з функціями «делікатне прання» або «ручне прання». Увага! Виріб не терти!!! Не викручувати!!! Для віджимання легенько стискати виріб. Якщо річ велика, то після останнього полоскання краще покласти виріб на похилу площину (напр. пральну дошку) або в умивальник і дати стекти воді. Потім загорнути в великий рушник, який вбере надлишок вологи. Берети і шапочки після віджимання можна відразу загортати в рушник, потім сушити на болванці або одягнувши на 3-х літрову банку. Великі вироби сушити в розправленому вигляді на рушнику.



Залежно від виробу, елементів на ньому, можуть бути додаткові нюанси, на які слід звернути увагу. Наприклад, рюші, оборочки, воланчики треба розправляти, дірочки - трошки розтягувати, деякі вироби слід відразу ж гладити, а потім розкладати і сушити. Легкі літні нуновойлочні сукні/блузи/маєчки можна віджати і повісити сушитися на плечиках (отриманий матеріал дозволяє не прасувати їх взагалі), більш щільні вироби, - кофтинки, безрукавки, жакети без підкладки, - можна прасувати вологими з виворітного боку.



Для жорстких сумок, комбінованих зі шкірою і вшитою підкладкою, складних капелюшків із заломами, пальто / жакетів (валяно-шитих), при складанні яких були використані клейова, флізелін і підкладкова тканини, рекомендується суха чистка - в хімчистці.
 
Загалом, тут варто прислухатися до рекомендацій майстра по догляду за конкретним виробом.

Все просто!
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку