Українська
 
uah
грн

Про що мовчить солом′яний павук

20 Гру 2015
Традиції української народної культури повертаються до нас, у тому числі зимові традиції різдвяно-новорічного циклу. Останніми роками все частіше в сучасній оселі замість новорічної ялинки з’являються павук із дідухом. Все більше сучасних українців прагнуть зустрічати свята так, як зустрічали їх наші предки тисячоліттями.



Цей факт дуже тішить нас, поціновувачів традиційної української культури, а саме майстрів соломоплетіння. Адже все більше і більше людей цікавляться як зробити дідуха або павука, хочуть придбати ці новорічно-різдвяні культові обереги-символи. Кожна родина виготовляла цей символ власноруч. Це була колективна родинна справа, яка об’єднувала в спільній роботі всі покоління.

Процес виготовлення павука та дідуха був дійством, яке налаштовувало на святочний настрій всіх в оселі.

Звичайно, що у відродженні традиції виготовлення та прикрашання оселі павуками є певні складності, а саме:
- придбання матеріалів, адже важливо щоб павук був виготовлений з натуральної житньої соломи;
- брак методичних матеріалів, літератури з соломоплетіння. Загалом інформації про те як створити павук дуже мало.



Тож пропоную сучасним українським родинам відродити давню традицію колективного плетіння павука.

Я готова надати всі необхідні матеріали та детальну інструкцію. Сьогодні далеко не кожна родина може знайти матеріал, адже жито сіють далеко не у кожному селянському господарстві. Спеціалізовані крамниці, інтернет-магазини теж не продають такого краму.

Маючи готовий комплект матеріалів та детальну покрокову інструкцію щодо виготовлення, досить легко можна сплести павука-зірку.

Побутує легенда, що павуки у вигляді різдвяної зірки стали виготовляли на честь Віфлеємської зорі, яка зійшла на небі при народженні Христа та привела східних волхвів поклонитися йому. Складається павук з зрізної кількості ромбічних променів-модулів. Робота середнього рівня складності.



Солом’яний павук це не тільки різдвяно-новорічний символ, а ще й родинний оберіг, позитивний вплив якого на оточуюче середовище відбувається шляхом розміреного безперервного поперемінного кругового руху. Вся негативна енергетика, яка є в оселі, шляхом закручування зосереджується в самому павуку та поглинається ним.

«Мовчання» павука є безпосереднім процесом очищення дому від негативу.

Мереживо солом’яної конструкції дійсно нагадує павутину. У побудові павуків, їх призначенні спостерігається схожість із східним вченням фен-шуй, а саме музикою вітру. Імовірно ці обидві традиції мають спільні витоки, які губляться в глибині тисячоліть.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку