Українська
 
uah
грн

Фриволіте. Догляд за готовими виробами.

19 Бер 2016
Сплетений виріб досить злегка підкрохмалити і добре випрасувати.
 
Підкрохмалення.

Розчин для підкрохмалення можна приготувати в домашніх умовах: дві чайні ложки крохмалю розвести в невеликій кількості холодної води, потім в киплячу воду (1 ст.) вилити половину розчиненого крохмалю, закип′ятити і остудити, весь час помішуючи. В охолонувший крохмаль вилити другу половину розчиненого крохмалю і додавати в нього холодну воду, поки розчин за кольором і густотою не стане схожим на молоко.

В приготований розчин опустити мереживо. Вийнявши виріб, обережно його віджати: мереживо загорнути в чисту білу тканину, злегка, не перекручуючи, віджати і залишити в тканини на 1-2 години. Щоб мереживо набуло легкого бежево-кремового відтінку, в крохмаль додають трохи кави або відвару чаю. Для виробів білого кольору можна додати в крохмаль синьку.



Прасування.

Перш ніж прасувати мереживо його треба розправити. Потім покласти мереживо на чисту білу тканину на гладильній дошці і прасувати не дуже гарячою праскою, притискаючи її на кожній дільниці мережива до повного висихання. Не слід проводити праскою кілька разів по одному місцю. Якщо утворюється складка, потрібно змочити м′яку губку в слабкому розчині крохмалю, злегка потерти нею складку і пропрасувати праскою те місце, де була складка, до повного висихання.

Щоб біле мереживо не пожовкло, його слід зберігати в пакеті з синього паперу.



Обробка виробів желатином.

Вироби з шовкових і кольорових ниток крохмалити не можна, так як вони стають білуватими. Тому необхідно желатинити. Дві чайні ложки желатину залити склянкою трохи теплої води. Залишити на ніч. Вранці вміст вилити в каструлю і поставити на вогонь. Як тільки з′явиться пінка, зняти з вогню і в гарячому стані промазати виріб з виворітного боку будь-яким пензликом. Сушити виріб 15 хвилин. Потім покласти на ганчірочку, зверху накрити вологою марлею в два шари і, трохи притискаючи праскою, припарити його, після чого сушити на повітрі до повного висихання.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку