Українська
 
uah
грн

Лялька-мотанка: оберіг, іграшка чи прикраса інтер′єру?

16 Вер 2016
Лялька-мотанка - традиційна слов′янська іграшка і оберіг. Що ми знаємо про цю ляльку? Коли вона з′явилася? Чому і сьогодні прийнято робити цих ляльок? Відповіді можна знайти в статті.

У житті бувають моменти, коли виникає необхідність прикрасити своє помешкання таємними помічниками - предметами зі змістом і позитивною енергією. Одним з таких особливих предметів є лялька-мотанка.

[585140]

Незвичайна ганчіркова лялька без обличчя, що зустрічається у багатьох країнах, є не просто іграшкою. Вона має давню історію. Вважається, що з′явилася вона більше 5000 років тому, в період, коли людство навчилося вирощувати льон - основний матеріал для її виготовлення. Вважається, що мотанки з′явилися ще за часів трипільської культури.
Звичайно, скептики можуть іронічно посміхатися, дивлячись на ці невигадливі іграшки родом з минулого. Однак можна їм заперечити і заручитися підтримкою психологів та психотерапевтів. Наприклад, зараз є чимало спеціальних центрів, в яких практикуються майстер-класи з виготовлення ляльок - мотанок. Умиротворений, врівноважений стан, позитивне програмування на майбутнє свого життя і життя майбутнього дитини не вже й такі малозначущі речі. Майстрували ляльку з підручних матеріалів, таких як солома, кукурудзяні качани, листя, гілки. Але, як і сотні років тому, основним матеріалом для мотанки залишається натуральна тканина (при цьому шматочки старих бабусиних одягу використовують як символ зв′язку з предками). Ляльку «мотають», скручують за допомогою ниток. Вважається що шити, в′язати або різати ножицями не можна, щоб не «зашити» долю і не образити ляльку, тому тканину рвуть руками. Часто мотанка за формою є хрестоподібною. Її роблять без обличчя, так як вважається, що через очі в неї може вселитися чужий дух. В українській традиції ляльці на обличчя намотуються кольорові нитки або стрічки у формі хреста, що символізує сонячну енергію. Іноді в голову ляльки вкладали зерно або лікувальні трави.

На даний момент питання хреста на обличчі досить неоднозначне, але тим не менш, ця практика продовжує жити.

Мотанок зберігають удома, на почесному, видному місці, але так, щоб вони були недоступними для чужих людей. Ляльки служать як гарний декор, який приносить тепло і гармонію в дім.



Елементом сучасної масової культури являється фотографування іграшок та інших речей на фоні всесвітньо відомих пам′яток архітектури. Наприклад, відомим на весь світ став іграшковий зайчик-мандрівник. Він разом зі своїм господарем подорожував по світу. Традиція була започаткована в Австралії. В місцевій газеті з′явилося цікаве повідомлення про те, що в передмісті вкрали садового гнома та написали записку, що він хоче побачити світ і скоро повернеться додому. Гном був сфотографований в різних містах світу. Щось подібне відбуваєтьс з мотанками. З ними подорожують, фотографуються і з ними навіть сплять.

Історія мотанки не тільки цікава, вона має продовження…
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку