Українська
 
uah
грн

Дівчина з перловою сережкою. Вишивка і живопис

2 Кві 2017
Спочатку я подивилася фільм «Дівчина з перловою сережкою, поставлений за романом Трейсі Шевальє», і була просто зачарована грою Скарлетт Йохансон і Коліна Ферта. Мене заворожила епоха, костюми, дрібниці побуту і інтер`єру, все життя в невеликому голландському містечку Делфті, я милувалася ніжним профілем головної героїні, її грубими одягом і накрохмаленим чепцем, переживала всі перипетії сюжетної лінії. Фільм відклався на поличці в голові і чекав свого часу.



Переглядаючи жіночі портрети в колекціях музеїв світу, випадково побачила портрет Яна Вермеєра «Дівчина з перловою сережкою» і втратила спокій. Я вирішила її вишити... Але приступаючи до роботи, мені потрібно було все знати про майстра та його модель. Я почала збирати всю інформацію про художника і його епоху. Дізналася, що XVII століття було «Золотим століттям» Голландії і одним з яскравих представників цього часу, був художник Ян Вермеер. Визнаний за життя і шанований оточенням художник, протягом, майже цілого століття, був забутий, поки французький критик Торі-Бюрже не витягнув із забуття ім`я відомого тепер майстра живопису. Популярність Яна Вермеєра росла і досягла надзвичайних висот до кінця дев`ятнадцятого століття, ставлячи його на один щабель з Рембрандтом і Франсом Хальсом.



Про самого художника дійшло зовсім небагато відомостей. У Яна Веермеера навіть немає дати народження, відновити його біографію вдалося лише за збереженими документами про народження і хрещення дітей, накладних і заставних на будинок. Імовірно, художник жив в досить забезпеченій сім`ї і міг дозволити собі малювати одну або дві картини на рік... Всього майстром було написано близько 40 картин. Відома картина «Дівчина з перловою сережкою» або «Дівчина в тюрбані», або просто «Дівчина» написана в 1666 році і до цих пір невідомо, хто зображений на ній.



Вивчаючи епоху, я звернулася до історії костюма. Я повинна була зрозуміти в що одягнена дівчина, що за тюрбан на голові. Репродукції, викачані з інтернету бувають різної якості, мають різну кольорову гаму, а потрібно було вибрати одну. Питань було багато. Темний фон картини, який спочатку був темно-зеленим (втратив свій колір в результат старіння картини) став чорним. Яким кольором мені вишивати? Чорним або темно-зеленим? Розглядаючи портрет «Дівчина в тюрбані», вивчала одяг і тюрбан. Чому на голові тюрбан? Звідки в Нідерландах такий головний убір? Виявилося, що тюрбан - не рідкість. Він потрапив до Європи завдяки Султану Сулейману Прекрасному. Тюрбан вважався екзотичним головним убором. Саме це і приваблювало художників, та й просто модниць. А яка велика перлина в вусі! Я прочитала, що в природі перлів такої форми бути не може і він, швидше за все, штучний. Все в цьому портреті є загадкою. І сама особистість дівчини, і головний убір, і одяг так не характерний для того часу, і навіть перлина в вусі. І ось до такої загадки доторкнулась і я.



Вишивала довго. Тканина взяла, звісно, чорну, але на ній погано видно малюнок. У картині використовувала натуральну шовкову нитку, тільки в тюрбан додала поліестрову, що б трохи додати золота. Вдивлялася в ніжне обличчя дівчини, намагалася вловити і повторити її посмішку. Очі і губи допрацьовувала вручну. Навіть найменший хід швейної ножної машинки не дозволяє точно повторити тонкий мазок пензля. Робота була важка, але доставила мені величезне задоволення.

 Картина «Дівчина з перловою сережкою» зараз зберігається в Нідерландах, в музеї Мауріцхейс і є візитною карткою музею, а вишита шовком її копія стала однією з кращих моїх робіт.

Скоро я відпущу її і вона заживе своїм життям, стане головною прикрасою будинку цінителя вишивки і любителя живопису.






Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку