Українська
 
uah
грн

Лялькотерапія для дітей і дорослих

30 Лип 2017
2
Лялькотерапія - що це? Мало хто знає, що вона конкретно собою являє. Так давайте спробуємо розібратися, як і кому можуть допомагати ляльки.

Рідкісна дитина не любить грати в ляльки. Дівчата люблять наряджати і заплітати іграшкових принцес, хлопчики воліють керувати маленькими солдатиками... Але далеко не всі батьки знають, що інтерес малюка до людиноподібних фігурок часто може стати ключем до вирішення різних психологічних проблем. Згадайте, у що ви грали в дитинстві. Можливо, ваші улюблені іграшки стануть ключем до виходу з проблемного стану вже в дорослому віці.



Ляльки можуть скорегувати поведінку дитини і допомогти йому справитися з труднощами, зміцнити психічне здоров`я, навчитися правильно залагоджувати конфлікти і налагодити контакт з однолітками. Дорослим вони допомагають дистанціюватися, як би сховатися за обраного персонажа і побачити проблему з боку, що часто вже саме по собі допомагає впоратися з нею самою або своїми емоціями по відношенню до неї.

Ви спостерігали, як діти грають в ляльки? Вони розмовляють з ними, як з людьми.
Дітям, які мають проблеми, часто важко піти на контакт з незнайомою людиною. І тут допомагає лялька. Саме вона приверне до себе увагу дитини (погодьтеся, красиву або незвичайну ляльку завжди хочеться помацати), першим «заговорити» з нею. Вона теж може взяти в руки ляльку і говорити від її імені. Це використовують психологи, які проводять тренінги. Фігурки - «помічники» полегшують знайомство учасників тренінгу.

«Катарсис» - це спеціальний прийом терапевтичної дії, що полягає в розрядці, відреагування афекту, раніше витісненого в підсвідомість і є причиною невротичного конфлікту. Засобами для досягнення катарсису є програвання і промовляння своїх проблем. Ляльки є хорошим засобом для вираження своїх проблем і пошуку їх вирішення.

Ляльки, на думку багатьох психологів, дозволяють відчувати себе захищеним при вирішенні проблем і освоєнні нових способів поведінки і комунікації.
Граючи з ляльками, дитина може більш точно, ніж словами, розповісти про те, що відбувається в його житті, що він відчуває, як ставиться до оточуючих, при цьому за все сказане відповідальність несе лялька, а не він сам. «Гра дитини є його мовою, а іграшки - словами′.

Лялькотерапія потрібна не тільки дітям, а й нам, дорослим.
Різні автори відносять лялькотерапію або до арт-, або до ігротерапії. Можливо, це пов`язано з типом ляльок: якщо використовуються вже готові ляльки, говорять про ігротерапії, якщо ж ляльки виготовляються самими учасниками терапевтичних сесій, то логічно говорити про арт-терапії.

При виготовленні традиційної ляльки людина повинна в ідеалі знаходитися в радісному настрої. Але не завжди це виходить зробити. Тому і лялечки виходять різні, хоч і робляться однією людиною. По ній ми можемо визначити в якому фізичному, психічному та емоційному стані перебувала людина, про його світосприйнятті, духовному розвитку.

Якщо виникають складнощі у виготовленні якоїсь частини тіла, то слід на це звернути увагу. Як правило, в цій області існує проблема.
Якщо не виходять руки - це говорить про те, що людина не хоче щось робити; якщо вони обвислі - немає сил робити які-не будь дії в ситуації, «взяти життя в свої руки», проблеми віддавати - отримувати.
Ноги - не бажання людини рухатися вперед, щось робити для досягнення поставленої мети, страх зіткнення з чимось новим.
Голова - проблеми у вирішенні якихось питань, можливо, занижена самооцінка. Велика голова - людина звалив на себе дуже велику відповідальність, пред′являє до себе підвищені вимоги.
Груди - проблеми з материнським інстинктом або матір`ю, з відносинами в родині.

Ще слід звернути увагу на кольори, які використовуються у створенні ляльки. Якщо вони соковиті, яскраві - у людини в житті все добре, він приймає її з радістю. А ось переважання темних, сірих, траурних квітів, говорить про зворотне настрої. Над цим треба задуматись.

Якщо лялька зроблена неакуратно, «розхитано» - можна сказати про те, що людина неуважно ставиться до своїх обов`язків, до себе, до оточуючих.

Іноді буває так, що лялька виходить непропорційна, тоді потрібно задуматися над тим що чомуст надається занадто пильна увага, а чомусь навпаки, недостатньо.

Для того щоб, опрацювати ту чи іншу проблемну сферу, необхідно робити ляльку до тих пір, поки вона не набуде пропорційної форми, не почне подобатися самому автору.

Не так часто ми можемо поділитися своїми проблемами з друзями, близькими або товаришами по службі по ряду різних причин. Виговоритися, довірити свої переживання, мрії і бажання допоможе лялька - мотанка.
У цій ляльці, як і в більшості з оберегів, не використовуються вузли, так як наші предки боялися «зав`язати долю». Колючі предмети кривдили саму ляльку. Так як завдавали їй біль, адже вона була істотою одухотвореною. Використовувана при виготовленні ляльки тканина рвалася виключно руками.
Мотаючи ляльку, жінки мотають долю, формуючи ідеї, задуми, образи. Саме автор ляльки закладає в виріб основу і призначення.

Купуючи ту чи іншу ляльку Ви купуєте собі не просто сувенір, це інструмент для здійснення Ваших бажань, поліпшення настрою, вирішення будь-яких життєвих проблем.

Довіртеся ляльці!
Коментарі
2 Чер 2020, 18:30
Согласна с автором на 100 процентов. Сама создаю куклы и могу с уверенносью сказать, что лечебные психологические аспекты кукол ручной работы очень недооценены. На данном форуме у меня тоже присутствуют несколько статей о куклах ручной работы, но более точного высказывания о роли куклы в жизни человека.как в Вашей статье, мне не удалось. С уважением...
1
0
Відповісти
25 Вер 2020, 10:26
Ищук Светлана: Дякую за підтримку і бажаю Вам творчої удачі, натхнення та послідовників у цій чудовій справі -дарувати людям добро і надію.
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку