Українська
 
uah
грн

Плакат

24 Cіч 2018
У самостійну область графіки виділяється плакат.
Він, як правило, живо відгукується на важливі події, що відбуваються (олімпіади, конкурси, концерти, виставки і ін.). Прийнято виділяти декілька основних видів плакатів: політичні, спортивні, екологічні, рекламні, сатиричні, просвітницькі, театральні.
Плакат (йому. Plakat, фр. placard - оголошення, афіша) - вигляд образотворчого мистецтва, зображення, розраховане на загальну увагу.
Сучасному плакату передували гравюри і малюнки великого розміру, що розходилися по руках, розклеювалися на стінах, виставлялися у вітринах. У Германії 16-го століття вони були відомі як «леткі листки». Широко поширювалися такі агітаційні зображення в період буржуазних революцій 17-18 століть в Англії, Франції і Голландії. З винаходом нових способів розмноження і розвитком поліграфії наклад агітаційних листів все збільшувався. В кінці 19 століття з′явилися плакати, близькі сучасним за призначенням і вигляду.





Плакат покликаний привертати увагу глядача на великій відстані. З першого погляду повинно стати ясно, до чого він закликає, яка його мета. Саме тому плакати роблять відносно великого розміру, скорочено і швидко зрозумілі. Текст має бути коротким і зрозумілим, і, органічно зливався із зображенням. Шрифт повинен добре читатися.







Політичний плакат - є одній з основних форм політичної агітації, втілює образотворчі засоби політичні завдання і гасла Політичні плакати зазвичай присвячені боротьбі за мир, направлені на викриття ворогів і так далі.





Інформаційно-рекламний плакат - вирішує завдання інформації, рекламує всілякі свята, міжнародні події, оповіщає про всілякі культурно-освітні заходи або має завдання ознайомлення споживачів з товарами, послугами.









Учбово-інструктивний плакат - пропагує знання, методи праці, різні правила, містить значну кількість тексту, цілу серію малюнків і призначається для тривалішого використання.





Велике значення придбали сатиричні плакати.
Плакати створюють художники, а тиражує поліграфічне виробництво. Тому з винаходом нових копіювальних пристроїв і розвитком поліграфії наклад агітаційних листів все збільшувався.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку