Українська
 
uah
грн

Мокуме Гане: вражаюча краса з глибини століть

17 Тра 2019
Мокуме гане (木目ガーン) в перекладі з японської означає «метал, що імітує дерево». Чудовий візерунок на поверхні металу, який неможливо продублювати ще раз, робить будь-який виріб особливо вишуканим.



Осяяння приходить до талановитих

Як і все геніальне, технологія була відкрита випадково майстром з виготовлення самурайських мечів Денбеєм Шоамі в XVII столітті. За свою роботу він отримав благовоління в очах місцевого багатія Сатаке, який в подальшому спонсорував проведення експериментів, пов′язаних з отриманням нових сплавів.

Денбей Шаомі побачив, що в процесі термічної обробки металів під тиском відбувається накладення складових зі збереженням чіткого розділового шару між ними. При цьому різні елементи з′єднуються без припою. У кузні при використанні дифузійного зварювання метали з′єднували, розрізали і потім скручували, формуючи неповторні композиції.



Крім зброї, з часом стали робити прикраси мокуме гане. Вони коштували дорого, проте багаті люди готові були платити за незвичайне мистецтво, виражене в створенні унікальних обручок, брошок, перснів, шкатулок, сережок, годинників, елітних столових приладів, чайників, ваз.

Особливості технології

Слід підбирати метали, у яких близька за значенням температура ковкості. Щоб домогтися послідовного розташування смуг в мокуме, враховують можливість деяких металів змінювати свій колір при високому нагріванні. Тонкі листи сировини очищують, знімають оксидну плівку, вертикально розміщують в продуманій послідовності. Важливо нагріти напівфабрикат до такої температури, при якій не відбудеться плавлення.



Японські майстри навчилися віртуозно поєднувати кольорові метали. Протягом 200 років такі вироби виготовлялися і продавалися в Японії і лише в XIX столітті стали поставлятися на експорт.

У пошуку нових рішень з′єднують в техніці «мокуме» срібло, мідь, нейзильбер, бронзу, золото, паладій, латунь, титан, цирконій, мельхіор. Формуються абсолютно непередбачувані поєднання, незмінно викликаючи захоплення у покупців.

Асортимент ювелірної продукції

Сережки, персні і обручки мокуме гані заворожують дивовижними лініями. Років 500 тому майстрів, які б вміли народжувати подібну красу, засудили б до покарання за алхімію. Сьогодні такі ювеліри цінуються за особливе вміння перетворювати коштовності в шедеври.



Мокуме гане в Україні вважається не дуже відомим мистецтвом створення прикрас, тим самим підвищуючи цінність володіння подібними дорогоцінними аксесуарами.



В наш час ювелірне мистецтво поєднує авторську задумку і високі технології. Мало хто працює з цим складним жанром.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку