Українська
 
uah
грн

Як старіє шкіра? Або трохи про колаген... частина 3

7 Жов 2021
Як старіє шкіра? Або трохи про колаген... частина 2



Продовжимо...

Варто зазначити, що і розчинний, і гідролізований колаген не є ′справжнім′ колагеном і не виконують його функції. Вони не стимулюють фібробласти на синтез власного колагену, не можуть впровадитися в колагеново-еластиновий каркас і зміцнити його, не сприяють видаленню зі шкіри старих, недорозщеплених фрагментів колагену.
Єдине, що вони можуть, це сприяти зволоженню, оскільки молекула колагену дуже гігроскопічна, якщо йдеться про гідролізований або розчинний колаген, або створити на поверхні шкіри плівку, у разі ′звичайного′ колаген без спеціальних позначок.

Саме стягання верхнього шару шкіри під впливом колагену що підсихає і береться зазвичай за той самий ′ліфтинг ефект′, але це усе профанація, ніяких реальних змін зі шкірою не відбувається.

Що може ′активувати′ власні фібробласти, які відповідають за новий колаген, і за ′утилізацію′ старого, розглянемо в наступних статтях. Але відмічу, що усі засоби і методики діють в досить обмежених межах.

Але і це ще не усе.
Посилення активності фібробластів і збільшення продукції колагену ще недостатньо для реального якісного поліпшення шкіри - не можна забувати та про структуру нових колагенових волокон, і про їх організацію в колагеново-еластиновий каркас. Колагенові волокна в молодій шкірі згруповані колагеновою фібрилою.

Фібриллогенез або формування цієї фібрили у волокна, активується і регулюється певними компонентами, серед яких є протеоглікани (з′єднання з білку і глікозаміногліканив).

Протеоглікани зв′язуються з колагеновоми фібрилами та скріплюють їх один з одним. Але ось як ′змусити′ правильно працювати протеоглікани - це таки питання і доки не вирішений. Це один з моментів тих, що заважають розв′язати проблему старіння комплексно, а про скількох ми ще не знаємо і навіть не підозрюємо.

Тому будь-які методики та препарати, що пропонуються зараз на ринку, діють за великим рахунком наосліп.

Що ж тоді робити?

Профілактика за принципом ′не зашкодь′. Доведене зниження активності фібробластів викликається: УФ-випромінюванням, переохолодженням, збоями в гормональній сфері, дією вільних радикалів і токсинів (знову згадаю про курців), стресом, неповноцінним харчуванням, надлишком цукру (він посилює процес гликації - склеювання волокон колагену з глюкозою, і робить колагенові волокна сухими, слабкими та ламкими).

Загалом сигарети, швидкоїжа, гормональні пігулки, абонемент в солярій, менше сну - це зовсім НЕ ТЕ, що вам треба, а ось звертати увагу на склад косметичних засобів і харчових продуктів - це ТАКИ ТА і воно вам треба.

Як часто читаю у відгуках, приблизно таку фразу:

′у складі крему я не сильна, мені головне щоб подобалися відчуття від нього′.

Від вживання алкогольних напоїв теж подобаються відчуття, але уранці, якщо перестаратися, увесь організм себе почуває не дуже.

Далі... частина 4
Як старіє шкіра? Або трохи про колаген... частина 4
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку