Українська
 
uah
грн

Ловець снів «Хамса»

20 Бер 2016
3
Уві сні ми проводимо, в середньому, третину свого життя. Зрозуміло, ми хочемо щоб цей час повністю відповідав своєму призначенню - відпочинку тіла і розуму. Але на жаль, кожен з нас бував в становищі коли не міг заснути, виною тому безсоння або кошмари. Ті ж проблеми колись турбували і стародавніх індійців, але, що головне, вони знайшли цьому своє рішення.

Пастка сновидінь або Ловець снів - сама назва вже говорить нам про призначення цього предмета - добрі, світлі сни стікають до сплячого, а погані сни заплутуються і розсіюються з першими променями сонця. У своєму первісному вигляді він являв собою павутинку всередині вербового обруча з отвором або каменем в центрі. Саме від центральної частини оберега і визначається те, як він буде фільтрувати сни. Детальніше про це я писала раніше, якщо цікаво - відповім в коментарях. Вербовий коло - це символ, символ людського життя, нашого життя - ми приходимо в цей світ і йдемо, продовжуючи себе в дітях, і як вербове коло не має кінця, так і наше життя не має кінця.
 
Історія цього оберега настільки древня, що достеменно з′ясувати хто ж був творцем ловця снів неможливо, але до нас дійшли кілька основних версій.

Перша - це індіанці племені Сіу. Більш відомі як плем′я Лакота, але варто знати, що Лакота - це перш за все духовний лідер племені Сіу.

Згідно іншій версії, першими робили ловці снів народ племені Оджибве. Вони називають цей оберіг по різному, в залежності від розташування резервації - Asubakacin «схожий з павутиною» і Bwaajige Ngwaagan «пастка, що ловить сни».
Більш докладно про історичний аспект ловця снів можна дізнатися в інтернеті, в тій же Вікіпедії.

Але я захотіла зробити майстер-клас незвичайного ловця, більш оригінального. Хочу відзначити відразу, що ідея поєднання Хамси і ловця снів від початку прийшла не мені, колись я побачила це поєднання на просторах інтернету. Так що якщо автор знайдеться, спасибі йому за натхнення.



Хáмса (від семіт. - «п′ять») або «рука Бога» - оберіг, що має форму відкритої симетричною долоні з двома великими пальцями по обидва боки, часто використовуваний євреями і арабами. Хоча її широко використовують і іудеї, і мусульмани, вона існувала ще до виникнення цих релігій. За традицією цей оберіг покривається синьою фарбою і її відтінками, вважається, що ці кольори найкраще за все захищають.



З чого починається робота - з матеріалізації візуального образу в голові. Після чого - підбір колірної гами і матеріалів.



Що потрібно для виготовлення такого ловця снів:
 
- Дріт для основи (для кола ловця можна використовувати п′яльця або вербову лозу);
- Нитки, я використовувала пряжу (темно-блакитна - шерсть і пісочна - льон);
- Підвіска рука Хамса;
- Намистина «око»;
- Намистини (я використовувала дерев′яні, скляні та кришталеві);
- Пір′я (я використовувала півня і індика).



Оскільки форма ловця незвичайна, я намалювала його форму в масштабі на папері, як то кажуть - на око покладайся, а сам не зівай. :)

Вийшов 21.5 см в довжину і 16 см в ширину по самим виступаючим точкам.



Починаємо формувати форми. Я розділила долоньку на дві частини, починала формувати з середини, щоб всього вистачило і долонька була симетричною. Зафіксувавши частини атласною стрічкою я з допомогою тієї ж стрічки і гарячого клею акуратно з′єднала дві половинки в долоню. Рівно так само зробила основу для ловця снів.



Коли форма зроблена, варто обмотати її пряжею, в принципі можна використовувати не тільки пряжу, можна поекспериментувати і використовувати різні нитки, шнури, стрічки або навіть шматочки тканини і шкіри.



Коли основи готові - можна приступити до самої павутинки. Заплітаючи три кола, там де починається четвертий потрібно закріпити підвіску Хамса.







Перейдемо до ока. Його основу зробила з того ж дроту, з якого робила основи, закріпивши на великий долоньці тими ж нитками. А складові - це дерев′яні та скляні намистини, «око» це скляна намистина, а йдуть до нього - кришталь.







Перейдемо до пір′їнок. Протягнувши нитку в голку і нанизавши дерев′яну намистину варто підвести її до краю нитки і капнути клею, поки клей не застиг я вставляю пір′їнку.



Закріплюємо нитку з пір′їнками на долоньці і проробляємо те ж саме з іншими пальчиками.





Закріплюємо петельку і Ваш особистий ловець снів готовий! Бажаю Вам тільки світлих і продуктивних снів!







Сподіваюся від процесу Ви отримаєте стільки задоволення скільки і я. Дякую за увагу! :)
Коментарі
Сазонов Филька
21 Бер 2016, 15:40
+
0
0
Відповісти
25 Бер 2016, 00:52
Спасибо)
0
0
Відповісти
Оригинально, спасибо ;D
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку