Українська
 
uah
грн

Квіти мого дитинства. Вишивка і живопис

31 Бер 2017


Маленькою дівчинкою я любила, приставив стілець до старої тристулкової шафі, стягнути з неї пропиленний пакет з газети і розстелити його на підлозі. Я знала, що в ньому, але завжди завмирала від передчуття задоволення. Це були репродукції картин. Я розглядала ніжні пелюстки троянд, зелені та світло-салатові вигнуті листя з крапельками роси, колючі гілки. Тоді я, звичайно, не могла припустити, що через багато років буду їх вишивати. Репродукції були привезені моїм батьком в 1948 році з Німеччини. Це все, що я в них знала. Йшли роки і картини з шафи перебралися на стіни нашої квартири, а після смерті тата переїхали до мене і моєї сестри. Я довго намагалася щось дізнатися про автора цих робіт, але на картинах був тільки нерозбірливий підпис.



Я вже багато років вишивала, коли вирішила взятися за троянди. Це для мене були не просто картини, а пам`ять про батька. Вишивка далася на подив дуже легко. Шовкова нитка плавно стелилася від однієї пелюстки до іншї, передаючи їх ніжність і незвичайну красу, вплітаючи листя і відкидаючи тіні. Картини вийшли такими як задумував художник.



І ось, зовсім недавно, я знайшла автора моїх троянд. Це головна «квіткарка» Німеччини - Катаріна Кляйн. Народилася вона в 1861 році в Східній Пруссії в містечку Ейлау (зараз це Багратионовск в Калінінградській області Росії), потім переїхала в Берлін і вступила до художнього училища, де навчалася мистецтву малювання в різних техніках. Закінчивши училище, Катаріна почала кар`єру професійного художника і до тридцяти років не тільки стала модною художницею в середовищі німецького дворянства, але і прославилася як одна з найвідоміших «малювальниць квітів і фруктів». Свої найкращі роботи Катаріна Кляйн створила в період з 1890 по 1906 р. у цей час вона була на піку популярності, її картини справляли фурор на художній виставці в Чикаго (1893). Катаріна була жінкою, яка заробляла на життя малюванням картин, а для того часу це був досить сміливий крок, який вимагав чималої мужності і твердості характеру в відстоюванні своїх прав. Може бути тому, основною виставковим майданчиком для неї стали не художні галереї, а кілька великих видавництв з Німеччини та Швейцарії. Спадщина Катаріни Кляйн (близько 2250 робіт), оригінали якого були практично повністю втрачені під час Другої світової війни, збереглося до наших днів лише тільки те, що було розтиражовано в довоєнні роки. Померла Катаріна Кляйн в повній самоті, не залишиши ніяких спадкоємців.



Ось так і розкрилася таємниця підпису під картинами. Я рада, що дві роботи прекрасної німецької художниці знаходяться в моїй родині і тепер мають не тільки ім`я і історію, а й вишиті шовком копії. Зараз одні троянди прикрашають квартиру сестри, а другі зустрічають світанок в моїй спальні.



Минуло понад 100 років з часу створення картин Катариною Кляйн і знову спалахнула мода і інтерес до квіткових сюжетів. Картини з квітами і фруктами вносять в інтер`єр відчуття гармонії і спокою, підходять для будь-якого куточка квартири. Я так же заразилася квітковим мотивам і не тільки вишиваю картини, а й зайнялася новим проектом - скриньками з вишитими сюжетами. Отримую величезне задоволення від вишивки і від оформлення самої скриньки.
Сподіваюся, мій настрій передається всім, хто бачить мої роботи.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку