Українська
 
uah
грн

Про українську вишивку та вишиванки

19 Кві 2017


Головним святковим вбранням українців є вишиванка. Вишиванку не вдягали у будні дні. В такі дні люди носили «будинки». Це звичайні сорочки, які були непримітними. На свята українці вдягають сорочки з заможною вишивкою.

Вишиванку здебільшого надягали для захисту. Вона символізувала оберіг, який захищав ті частини тіла, які були не прикриті одягом. Від самого початку вишиванки створювалися для проведення обрядів та ритуалів. Варто відмітити, що кожний регіон України відрізняється своїми вишиванками. Сорочки відрізняються за фасоном, кольором та візерунком.



За старих часів сорочки вишивали лише жінки. Перед тим, як почати вишивати, жінка або дівчина постила, читала молитви та обов`язково мила руки. В наші часи вишиванням сорочок займаються не лише жінки, а й чоловіки. Зазвичай вишивання сорочки займає приблизно два тижні. Але деякі сорочки можуть вишиватися роками. Тут все залежить від того, наскільки складну техніку вишивання використовує майстер або майстриня.

Найтонкішою вишивкою вважається «білим на білому». Натільні сорочки та спідня білизна, оздоблена такою вишивкою, була дуже популярна серед української шляхти та європейських достойників.



Що стосується вишивки хрестиком, то вона прийшла до українців з Європи у дев`ятнадцятому столітті. Хоча багато людей вважають, що ця техніка вишивання є традиційною для українського народу. Дослідники ж виявили, що українські майстрині використовували в своїх роботах більше двохсот старовинних швів на основі двадцяти технік вишивання. Це і гладь, і колосковий шов, і низь, і вузлики, і шнурочок, і кручений шов, і витинання, і виколювання, і козлик, і плетенка, і мережка.

Варто відзначити, що маки, які зараз користуються великою популярністю, практично не використовувалися в традиційній українській вишивці в якості елемента або візерунка. Справа в тому, що ця квітка символізувала і символізує тугу та смерть.
В наш час українською вишивкою прикрашають не лише сорочки, а й автомобілі, предмети побуту і так далі.








Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку