Українська
 
uah
грн

Канзаші

17 Вер 2018


Не дивлячись на більш ніж поважний вік, ці прикраси знайшли місце в сучасному гардеробі та стали улюбленцями багатьох дівчат по всьому світу. Можливо і вашими?

Канзаші (або в більш правильній транскрипції `кандзасі`) (яп. 簪) - слово, яке в сучасному світі має два значення. На своїй батьківщині воно означає `жіноча прикраса для волосся, яку носять із кімоно`. В Європі - `техніку рукоділля, засновану на складанні особливим чином шматочків тканини`. І, не важко здогадатися, що друге безпосередньо походить від першого.

Отже - сьогодні ми поговоримо про історію канзаші.
Перші японські зачіски з`явилися в період Дзьомон (від 13 000 до 300 років до н.е.). Тоді волосся скріплювали тонкими паличками, які встромляли в зачіску. Оскільки ніяких інших прикрас на шиї і зап`ястях японці не носили, шпильки для волосся були єдиним способом привнести у вигляд оригінальність і підкреслити багатство і знатність їх власника або власниці. Пізніше такі `шпильки` почали робити з кістки, черепахового панцира, металу, цінних порід дерева та ін.

Не дивно, що такі шпильки почали позначати ієрогліфом `簪` - `канзаші`. Він включає елемент `牙`, що має значення `ікло`, внизу ієрогліфа знаходиться елемент `曰` (проректи, говорити), що означало, як не важко здогадатися, `палички з кістки, які відображають вчинки та статус того, хто їх носить`. Але поступово слово набуло іншого значення - `встромлений у волосся`. І так почали називати будь-які прикраси або пристосування, що допомагають підтримувати зачіску.

А форма канзаші ставала все більш і більш різноманітною. У період Нара (710-794 рр. н.е.) японці привезли з Китаю різноманітні шпильки і гребені для волосся. З тієї пори знатні представники чоловічої статі користувалася шпильками зі слонової кістки, простолюдини - з дерева. Жінки носили особливої ​​форми роздвоєні на кінці шпильки, а також металеві шпильки, що утримують волосся над чолом (прообраз сучасний обідків).

Потім одні з них входили в моду, інші, навпаки, виходили, але з тих пір всілякі гребені, шпильки стали незмінним атрибутом гардеробу будь-якої жінки. Їх виготовляли зі срібла, олова, латуні і навіть платини, прикрашали коштовностями й інкрустували..

Шовковими квіточками прикрашають кольє і сережки, підвіски для мобільних телефонів і браслети.
Та й форми канзаші з традиційних квітів і метеликів стали куди більш різноманітними - тут і корони, і сніжинки, і герої мультиків, і цілі скульптури, зібрані з різнокольорових шовкових пелюсток.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку