Українська
 
uah
грн

Цукровий кварц чи гірський кришталь. Правда чи вигадка?

17 Cіч 2019


Насправді, як тільки не називають цей камінь - морозним, льодовим чи цукровим кварцом.



Ви точно бачили його у моїх прикрасах, та у прикрасах інших майстрів, які пишуть, що це натуральний гірський кришталь...



А таке різноманіття кольорів ви напевне теж бачили? Як думаєте, реальні такі кольори у природі? Звісно, буває яскравий зелений перидот, чи насичений рожевий родохрозит, проте ці камені далекі від кришталю за своїм походженням.



′Що ж тоді це, як не кришталь?′ - спитаєте ви. Насправді, це скло - спеціально оброблене, через перепад температур утворюються якраз тріщинки, так званий кракелюр (ефект кракле, від англ. crackle - тріснутий). Тобто у звичайному житті - це намистинки, а не камінь.

До такого висновку привели кілька повідомлень від моїх підписниць, тому я вирішила глибше розглянути це питання.

1. Гірський кришталь дуже твердий (7 за шкалою Мооса) та не дряпається металевою голкою - це легко перевірити і в домашніх умовах.

2. Кришталь міцний, а ці намистини розкришуються не лише при падінні (що є доволі логічним), а й при звичайній носці. Я звернула на це увагу, отримавши кілька повідомлень від клієнток, які казали, що камінчик розбився чи розсипався. З каменями такого не трапляється, хоч надбитись може будь-який, проте не розсипатись.

3. Найдивнішим стало повідомлення про те, що з часом намистина почала... втрачати свої тріщинки! Я з таким стикнулась уперше, і ця ситуація змусила мене копнути глибше. Це зв′язано з тими ж температурами, при довготривалому контакті зі шкірою, намистина починає робитись прозорішою! Самі розумієте, що з натуральним каменем такого не буває.

4. Останній загальновідомий факт - кришталь дуже погано проводить тепло, тому довго залишається холодним у долонях. Тут теж виникають сумніви щодо справжності.

Спершу я думала, що це просто пресований, або ж композитний кришталь, скріплений полімерами з мілких частинок. Проте все ж схиляюсь до думки, що таки скло.

Напишіть, будь ласка, у кого є браслетик з такими намистинами, та яка його доля? Чи не розсипались намистини, чи можливо теж не мають тріщинок?
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку