Українська
 
uah
грн

Трохи про мозаїку

27 Бер 2019
Мозаїка - одна з найдавніших технік декоративно-прикладного мистецтва. Її знали ще стародавні греки. Уже в Стародавньому Римі і Візантії техніка мозаїки отримала досить широке поширення. В епоху пізньої Римської Імперії мозаїку вже можна було зустріти практично скрізь - і в приватних будинках, і в громадських спорудах. Римські мозаїки викладалися з маленьких кубиків (стовпчиків) смальти або каменя. Іноді в хід йшли також галька і дрібні камінчики. Але саме використання смальти розширило палітру мозаїки і привело до створення картин, що конкурують з живописом. Здебільшого мозаїкою обробляли підлогу, на стінах же перевагу віддавали фрескам. В результаті народжувалися нарядні і по-справжньому величні простори, гідні знаті.





Перший досвід явища мозаїк на Русі можна бачити в Софії Київській, чиї монументальні полотна, після майже 1000 років настільки ж чисті і яскраві, як і багато років тому. Як відомо з історичних літописів софійські мозаїки набиралися візантійськими майстрами. Але вже 50 років по тому, для іншого київського собору - Архангела Михайла, набір мозаїк робили російські майстри. На території лаври для них спеціально було організовано смальтоварочне виробництво і налагоджено повноцінне виробництво дорогоцінного матеріалу, для потреб мозаїчного оздоблення храму.
 
Храм Воскресіння Христового, відомий як Спас на Крові, є найбільшим в Європі твором мозаїчного мистецтва і прикладом синтезу мозаїки і архітектури.

За радянських часів мозаїка, втративши елітарну і храмову приналежності, була переорієнтована на палаци для народу - будинки культури, вокзали, метро. Дорогий і цінний матеріал - смальта за збігом обставин, став мало не будматеріалом. Їм закочувалися гектари стін і фасадів, що звичайно ж виділяла ці будівлі серед інших. Мистецтво мозаїки за радянських часів втратило свій сакральний сенс і набуло іншу, сучасну форму. Але не дивлячись на це, монументальні роботи майстрів радянської епохи вражають уяву. Серед найвідоміших майстрів того часу - Зураб Церетелі, Володимир Мельниченко і Алла Рибачук, Володимир Фролов.

В наші дні навчання мистецтву мозаїки набуло популярності серед людей, що володіють творчими задатками і просто любителів красивих речей ручної роботи і стало доступно кожному. Сучасні технології перетворили процес навчання мистецтву мозаїки в захоплюючий творчий процес.





Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку