Українська
 
uah
грн

Амігурумі

9 Бер 2013


Амігурумі (япон. ami - в′язаний nigurumi - іграшка) - створення невеликих в′язаних іграшок, які зазвичай уміщаються в долоні. Техніка родом з Японії і є дуже характерною для сучасної японської культури.
Здебільшого амігурумі зображують олюднених тварин, рідше - неживі предмети, перетворені в персонажів (рослини, капелюхи, кексики, яблучка з ротиками, оченятами та вушками). Нерідко в вязаном форматі відтворюють героїв аніме, таких, наприклад, як Тоторо. Загалом, традиційні японські амігурумі і зовні схожі на анімешек: ті ж стилізовані риси, та ж кавайность (кавайний - милий, гарненький, на межі зі зворушливою солодкуватістю). Звичні для амігурумі кольору - яскраві, нерідко пастельні, також популярні контрастні поєднання зразок чорного з білим або іншим світлим кольором.



Найчастіше амігурумі в′яжуть гачком по спіралі, з використанням найпростіших схем в′язки. Деталі іграшок роблять окремо: голову, тільце, лапки, «декоративні елементи» начебто вуха, хвост, прикраси майбутнього героя. Потім кожен елемент набивають, і вже після зшивають всі частини. Для набивання - вона повинна бути рівномірною, не дуже щільною - підходять волоконні наповнювачі, наприклад, синтепух. Кінцівки краще обважнювати пластмасовими або скляними кульками - це дозволить персонажу міцно стояти на ногах.

Для декору в амігрумі іноді використовують обрізки тканини (наприклад - фетру), вишивку, лаконічний декор намистинами та тому подібне. Варто приділити особливу увагу оформленню обличчя іграшки, на якому буде відображений характер мініатюрного героя.

Історія

Амігурумі не можна віднести до числа традиційних та старовинних технік. Визнано міні-іграшки - дітище сучасної цукерково-кавайної Японії, яке вибралося за межі країни і знайшло чимало шанувальників за океаном. Крім іншого, популярні в′язані іграшки та в Америці.



Навчання

Ті, хто добре в′яже гачком, можуть ознайомитися найпростішими схемами і відразу приступати до створення своєї першої іграшки. Втім, осилять амігурумі навіть новачки у в′язанні. У роботі використовують простешіе дії - в′язку стовпчиком без накиду, петельками, ланцюжками. Щоправда, робота над іграшками вимагає великої уважності, ні в якому разі не можна пропускати петлі при в′язанні, так як згодом можуть виникнути проблеми з набиванням.

Техніка амігурумі дає великий простір для фантазії, можливість на базі не простих прийомів створювати ексклюзивні та оригінальні штучки.

Більшість схем та описів амігурумі - англійською, однак вони дуже прості, їх подужає людина з мінімальними знаннями мови.



Витрати та дохід

Витрати на створення амігурумі мінімальні - потрібно придбати нитки, гачок відповідного розміру та матеріал для набивання. Схеми без проблем можна знайти в інтернеті. Загалом, спробувати себе в техніці вдасться та без фінансових вкладень - напевно, у кожного вдома знайдеться кілька мотків пряжі та в′язальний гачок.

Продаж амігурумі виправдає себе, якщо автор знайде та виробить характерний стиль, який зробить його іграшки неповторними. Герої повинні викликати у клієнта бажання їх прихистити. Тому варто експріментіровать з виразами облич персонажів, і головне - не забувати про почуття гумору. І, звичайно - робити іграшки акуратно, з увагою та любов′ю.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку