Українська
 
uah
грн

Что такое сутаж

22 Лип 2015
3
Мої роботи, представлені в магазині, виконані з використанням сутажного шнура, сутажної стрічки або просто сутажу. Для більш повного розуміння що це і з чим його їдять, вирішила написати про те, що ж таке сутаж.
 


Отже... Сутаж - це плоска оздоблювальна тасьма, в якій подвійна основа обплетена ниткою. За рахунок переплетення ниток обплетення в середині тасьми утворюється поглиблення - борозенка, по якій і необхідно зшивати кілька шарів сутажної стрічки. В якості основи і обплетення в сутажі можуть бути використані шовкові, віскозні і навіть металізовані нитки (люрекс).
 
На сьогоднішній день у продажу є: атласний, матовий і металізований шнур. Так само можна класифікувати сутаж на м′який і жорсткий.

М′який сутаж шириною 4-5 мм, виробництва Китаю, Кореї. Він атласний, блискучий, пухкий. Особисто мені не сподобалося з ним працювати. З жорсткого сутажу найбільш популярний і доступний білоруський сутаж. Його ширина 1,8 мм і 2,5 мм, в складі 38% бавовни і 62% ПЕ. Сутаж матовий, щільний, жорсткий, працювати з ним не легко. Він відмінно тримає форму, роботи виходять акуратні. Різноманітна колірна гамма.

Не так давно відкрила для себе турецький сутаж. Товщина 2,5 мм, є матовий і неоновий, сутаж м′ягший, ніж білоруський, але прекрасно тримає форму, працювати з ним легше. Сподобалося комбінувати білоруський і турецький сутаж. Є ще грецький сутаж, чеський і навіть український.

Ділюся досвідом роботи з українським сутажем. Ширина 2,5 мм, напівматовий, непогано плавиться, при роботі особливих проблем не виникало. Особисто моя суб′єктивна думка, надто пухкий. Тобто не такий щільний, як білоруський сутаж. Це зовсім не погано, з ним набагато легше працювати, ніж з білоруським: і пальці і голки цілі) Хотілося б мати більш широку колірну гамму. Вироби з українського сутажу виходять об′ємні.



Виявляється, є ще один вид китайського сутажу, не тільки той, який продається у нас в магазині. Він за якістю на порядок краще, ширина 4 мм, м′який, працювати легко. Колірна гамма такого сутажу величезна, там, можна сказати, будь-який каприз!!!



Якщо розглядати сутаж за виробниками, тобто ще, крім перерахованих вище, сутаж чеського і грецького виробництва.



Хочеться спробувати різних виробників сутажу, але поки віддаю перевагу білоруському і турецькому сутажу.
Коментарі
6 Сер 2015, 07:56
Дякую за статтю.
Мені також доводилось працювати з сутажем, як і в бісерній справі, тут також потрібно терпіння та ретельність, адже акуратність - запорука майстерності.
0
0
Відповісти
9 Сер 2015, 18:41
Дякую за відгук.Я с бісером "на Ви", но в захваті від бісерних робіт.Це ж скілки треба мати терпіння, бісер такий маленький))
0
0
Відповісти
28 Бер 2016, 23:55
Спасибо за статью, вовремя попала на нее, как раз заинтересовала эта тема
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку