Українська
 
uah
грн

Що символізують кольори на писанках?

2 Кві 2013
1


Народні майстри намагалися зробити свої творіння не просто красивими - вони закладали в них глибинний, сакральний зміст. Зрозуміло, особливою символікою відрізняються і традиції оформлення писанок - адже розписні яйця і саме світле свято Великодня символізують початок нового життя, відродження, циклічність буття.

Кожен візерунок, накреслений на писанці, має своє значення, про яке ми поговоримо пізніше. Але, крім іншого, не випадкові і кольори, в які фарбують яйця - кожен з них передає писанці, як оберегу, свою енергетику і силу.



Жовтий

Жовтий колір, з якого найчастіше починали писати яйця - символ надії, тепла, сонця. Також він втілює мрії про майбутній урожай, викликаючи в пам’яті образ золотого пшеничного поля.



Червоний

Символізм червоного кольору досить обширний. У християнскій традиції червоний на писанці - символ пролитої крові Христа, який, по-суті, є головним «винуватцем» свята. В язичницькій спадщині червоний - це колір любові, пристрасті, вогню як первородної сили. Серед іншого, червоні писанки для молодих символізували щасливий шлюб. До слова, в слов’янських віруваннях поєднання червоного і чорного кольорів були тотожні парі «інь та ян».





Чорний

При писанні яєць чорний колір зазвичай використовували останнім. У самому кінці роботи над писанкою її прогрівають над вогнем - щоб зійшов віск, який зберігав шари фарби. Під дією вогню на чорному яйці проступали кольорові візерунки, це багато в чому нагадувало таїнство народження всесвіту з пітьми - таким, як його бачили наші предки. Чорний колір на писанці - символ ночі, після якої настане день, смерті, за якою настане відродження.

Зелений

Зелений колір є незмінним символом весни, пробудження природи. Також він, подібно до жовтого, символізує врожай.



Блакитний

Крім того, що блакитний колір - незмінний символ неба, на писанках він також позначає здоров’я, життєву силу.

Бурий, коричневий

Різні відтінки коричневого символізують Землю, її життєдайну силу і міць.

Читайте також:
- Матеріали: все для писанкарства
- Великодні традиції в Європі
Коментарі
5 Лис 2014, 12:30
Статья очень интересная и нужная. Я пишу писанки для себя на Пасху и значение цветов для меня очень важно. Благодарю Вас!
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку