Українська
 
uah
грн

Мотлохознавство: ідеї для біжутерії

25 Бер 2013
3


У багатьох хендмейдерів відсутнє поняття непотрібного мотлоху як такого - у першу чергу це стосується творців аксесуарів і прикрас. Будь-яка дрібниця з барахолки або домашніх покладів ретельно обстежується на предмет творчої придатності і відправляється у сміттєвий ящик лише в тому випадку, якщо їй не можна знайти застосування. І то часом знаходиться привід врятувати хоча б щось - відпороти, відламати, відгвинтити і зберегти до кращих часів, до появи геніальної ідеї. Цікавий матеріал, фактура, візерунок, незвичайний колір, своєрідна форма - все це може зробити невибагливу, на перший погляд, річ, неповторною і незамінною. Спробуємо перебрати колекцію звичайних дивацтв, на основі яких створюють унікальні прикраси.





Металеві застібки-зіпери

Біжутерія з стрічки від металевих блискавок вже давно популярна в середовищі західних DIY-блогерів, більш того: її можна знайти в колекціях деяких брендів. Зубчики від зіперів створюють цікаву фактуру, а тканинна основа, до якої вони кріпляться, дуже зручна в роботі. Крім того, готові вироби виглядають досить презентабельно. З декількох блискавок можна зшити суцільне полотно, скрутити стрічки в спіральні кола, сформувати з них квіткові бутони. Якщо зубчики стикувати впритул один до одного, без просвітів, то вийде імітація металу з карбуванням - один із трендів в біжутерії протягом останніх кількох років. До речі, особливо ефектно виглядають аксесуари з мідних або латунних зіперів. Блискавки добре комбінувати з іншими матеріалами - особливо шкірою і джинсового тканиною, фетром, також вони непогано поєднуються з бісером, намистинами, камінням. Крім іншого, зіпери згодяться не лише для прикрас - браслетів, кілець, намист, брошок і сережок, але і для декору одягу.







Годинникові механізми

Гвинтики, шестерні від старих механічних годинників - незмінні деталі для прикрас в стилі стім-панк. Втім, вони згодяться і для нейтральної біжутерії - все залежить від дозування і супровідних матеріалів. Крім начинки, знадобиться і циферблат зі стрілками - з нього, наприклад, можна зробити кулон. У вінтажних і ностальгічних аксесуарах деталі від старих годинників добре будуть виглядати в контрасті з ніжними квітковими візерунками, пастельними кольорами.





Туби від використаних фарб

Розрізані туби від акрилу або масла зсередини виглядають дуже цікаво - за рахунок м’ятої фактури і невимушеного візерунка із залишків фарби. Отриманий матеріал зручний в роботі - він легко ріжеться звичайними ножицями і не рветься, як фольга. Тому з нього можна вирізати фігурки для аплікацій на прикраси, наклеювати на джинсу, шкіру, дерево і інші поверхні. Щоб уберегти залишки фарби, аксесуари зі старих тюбиків потрібно покривати лаком - підійде звичайний акриловий.

Старі трансформатори

У трансформаторах, що віджили своє, можна поживитися за рахунок мідного дроту і металевих пластин. Останні виглядають як витягнуті прямокутники, або у вигляді букви Ш, і самі по собі не дуже презентабельні - однак їх можна фарбувати, покривати фактурними пастами, тонувати бронзовою або сріблястою пудрою, лакувати. Дуже ефектно виглядають сережки та намиста з трансформаторних пластин. Правда, варто запастися наждачкою для сточування країв - інакше прикраси будуть дряпати шкіру.

Дріт в транформаторах буває різною по діаметру - від найтоншої павутинки до досить товстою і жорсткою. Він може послужити і як самостійний матеріал, і як сировина для фурнітури, скріплення деталей прикрас.





Гайки, шурупи, інша будівельна і сантехнічна фурнітура

Колись матеріалами зі скарбнички майстра-ламайстра дуже любили себе прикрашати субкультурні підлітки - сьогодні ж вони можуть згодитись для створення стильних дизайнерських прикрас: намист, браслетів, кулонів. Їх можна використовувати замість намистин і бісеру в класичних схемах плетіння - правда, варто уважно придивлятися до ограновування, відтінку металу.





І ще ...

Старовинні ключі, брелки, пряжки від ременів, ланцюжки перетворюються в неповторні кулони; металеві гудзики, особливо - з карбуванням, трансформуються в кільця, сережки та брошки. Також дивовижні прикраси можна робити із залишків кольорових олівців і дрібних іграшок: солдатиків, кіндер-сюрпзізов.

До речі, варто звертати увагу не тільки на красу і декоративність речі - вона може стати в нагоді як практична основа для виробу.







Загалом - складно, а то й зовсім неможливо перелічити все, що згодиться для створення оригінальних аксесуарів. Важливо тримати очі відкритими і знаходити прекрасне в буденному - тоді ніщо не проскочить повз ваші умілі руки.
Коментарі
17 Лип 2014, 10:15
Дуже незвичні витвори. Брошка з блискавок у вигляді квіточки та браслет сподобались!!! Все решта надто екстравагантне; на любителя епатажу)))
0
0
Відповісти
27 Лип 2015, 00:09
О! про стимпанк пара словечек:) Как раз часиков в нашей мастерской навалом:)
0
0
Відповісти
20 Бер 2016, 13:50
Дякую за натхнення :-)
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку