Українська
 
uah
грн

Історія канзаши

14 Жов 2015


Останнім часом все більше людей захоплюються канзаши. Але що ж таке «канзаши»? Канзаши це прикраси для волосся. Родом канзаши з далекої Японії. Чотири століття тому тамтешні жінки зрадили традиціям. Вони стали укладати своє волосся в неймовірні зачіски. Щоб ці фантастичні споруди тримали свою форму, використовувалися шпильки, палички, гребені. Саме тоді прості гребінці перетворилися на справжній витвір мистецтва.



У ті часи жінкам не дозволялося доповнювати свій костюм якими-небудь прикрасами: намистом, браслетами і так далі. Саме тому японські красуні переключили свою увагу на зачіски. Це був не просто спосіб самовиразитися, але й продемонструвати свій смак і заможність. До наших днів дійшли старовинні гравюри, на яких видно, що японки просто завішували свої зачіски дорогими канзаши. Їх кількість іноді перевищувало число п′ятнадцять.

Японські гребені і шпильки стали способом вираження характеру жінки, її соціального та сімейного стану. Просто розглянувши зачіску японської жінки, можна було відразу визначити, до якого соціального класу вона належить, чи заміжня вона, скільки їй років і навіть те, скільки в неї дітей. Звідси стає зрозуміло, яку велику роль канзаши грали в гардеробі поважаючої себе японки.



Інколи вартість канзаши набагато перевищувала вартість витончених шовкових кімоно. До початку сучасності ці прикраси були важливою складовою жіночої моди в Японії і соціальної культури цієї країни. У наш час канзаши використовуються вкрай рідко. Зазвичай їх використовують для прикраси зачіски нареченої. Також їх використовують ті, хто надягає кімоно. Це можуть бути люди, які пов′язані з кімоно по виду своєї діяльності, або просто знавці японських традицій.



Примітно, що останнім часом спостерігається відродження традицій. Все більше молодих японок прикрашають свої зачіски канзаши, щоб надати своєму зовнішньому вигляду більше витонченості і елегантності.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку