Українська
 
uah
грн

З чого робити трафарет?

1 Кві 2013


Трафарети будуть доречними в багатьох видах хендмейду. Ними можна декорувати тканини, одяг, аксесуари та прикраси, будь які тверді поверхні, вони знадобляться у скрапбукінгу і кардмейкінгу. Також за допомогою трафаретів зручно штампувати бірочки для своїх робіт.

Головна перевага саморобного трафарету - він дозволяє перевести на поверхню досить тонкі малюнки. Штампи, зроблені власноруч, наприклад, не дають такої деталізації. Втім, захоплюватися «дрібницями» все ж не варто - навіть якщо форма трафарету відтворить деталь, фарба, якою ви будете набивати малюнок, може розпливтися (особливо при нанесенні на тканину). Тонкі лінії краще підмальовувати пензлем після набивання.



Загалом, трафарет - це наскрізний малюнок, вирізаний на плоскій поверхні. Для простих трафаретів, зроблених в домашніх умовах, важливо правильно вибрати матеріал. В першу чергу, варто задуматися над тим, наскільки довговічний шаблон вам потрібен. Якщо мова йде про недовге використання - наприклад, для оформлення однієї партії робіт, то цілком згодиться звичайний картон. Малюнок, який ви будете перекладати за допомогою трафарету, роздрукуйте на принтері, потім наклейте на картон, акуратно виріжте по контуру канцелярським ножем. На поверхні, яку належить декорувати, трафарет закріпіть скотчем. Деякі трафарети друкують відразу на клейкій плівці, малюнок виходить акуратним, однак, такого шаблону вистачить на один, максимум - два-три рази. Одноразовий трафарет для текстилю можна зробити з поліетиленової плівки або клейонки і закріпити на тканині за допомогою праски.

Для того, щоб трафарет прослужив довше, картон можна заламінувати. Правда, в цьому випадку все одно будуть зношуватися кути малюнка. Тому трафарети, розраховані на тривале використання, можна вирізати на тонкому пластику - попередньо наклеївши на нього потрібний малюнок. З підходящого матеріалу, приміром, роблять роздільники для пружинних зошитів - сьогодні вони є в будь-якому магазині канцтоварів.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку