Українська
 
uah
грн

Як формується ціна на різьблену дерев′яну мініатюру ручної роботи

12 Гру 2013
7
У різних групах і форумах в інтернеті вже є безліч статей про ціноутворення на вироби, вирішив і я торкнутися даної теми. Стаття більше для покупців ніж майстрів.
 
Приводом для написання послужили пропозиції деяких покупців (швидше перекупників) придбати вироби оптом, знизивши ціну мало не вдвічі, ніби це не ручна робота, а китайський ширвжиток, немов я придбав це десь за безцінь. Кожен майстер вкладає у свої роботи душу і якщо виставляє вироби на реалізацію, то оцінює їх обгрунтовано, не завищуючи, а часто занижуючи вартість.
 
Не буде відкриттям, що є різні варіанти виготовлення вироби з дерева, розглянемо по складності і кількості витраченого часу.
 
Перший - купуються готові заготовки для своїх виробів, так звані болванки. Заготівля декорується автором (фарбування, декупаж), без різьблення. Часто ховається повністю дерев′яна основа. Про те, що це дерево, ми дізнаємося при прочитанні опису виробу. Втрачається тепло натурального дерева, його текстура, ефект не дорогого пластику.
 
Другий - майстер сам виготовляє основу виробу. Застосовуючи різні інструменти, а так само і спеціальні пристосування для різьблення, часто застосовуються електричні верстати. У наслідку заготівля обробляється так само , як і у варіанті зазначеному вище. При самостійному виготовленні заготовки витрачається значно більше часу, вироби мають свій стиль, відображають авторську фантазію, відповідно збільшується і вартість.
 
Третій - безпосередньо різьблення по дереву. Використовується майстрами все рідше і рідше, так як є тривалим і трудомістким процесом, я не маю на увазі різьбу на верстатах з ЧПК. Кількість рухів майстра різцем, при виготовленні навіть невеликої різьбленої роботи, навіть не сотні а десятки тисяч разів. При малих розмірах вироби будь-який невірний рух здатний зіпсувати роботу, я не кажу про велику ймовірність травматизму. Процес прискорюється застосуванням бормашини, правда не на багато, остаточна обробка здійснюється в ручну.
 
Велика витрата часу, при створенні різьблених виробів, сильно здорожують їх вартість. При виготовленні різьбленої мініатюри доводиться використовувати різні пристосування, так як звичайні різці та стамески не годяться, часто робота починається саме з виготовлення міні - стамесочек і скребочков. Тому різьбяреві важко конкурувати в питанні ціни з майстрами, що застосовують, простіші і сучасні методи та матеріали.
 
На виготовлення однієї різьблений мініатюри потрібно 3-4 дні, а при більш докладній і тонкій деталізації потрібно не менше тижня. Складні вироби (деякі ляльки тощо) буває, місяць і більше часу займають, навіть якщо брати мінімальну погодинну заробітну плату некваліфікованого робітника, з 1 грудня вона становить 7,30 грн., То вартість виробу зростає.
 
Коли мені кажуть що дорого, я наводжу в приклад чоловічої перукаря, до якого доводиться звертатися щомісяця, який за 10 хвилин роботи бере не менше 40 гривень і всі вважають це нормальним. А дерев′яний виріб ручної роботи Ви купуєте може бути на все життя. Зверніть на це увагу при покупці.
 

 

 

 

 

 
Коментарі
12 Гру 2013, 20:30
Цілком погоджуюся з Вами. Люди звикли до китайської штамповки і до її цін, тому їм інколи важко зрозуміти, чому ручна робота така дорога. Дехто навіть вважає, що ручна робота не настільки якісна, як машинна.
0
0
Відповісти
13 Гру 2013, 15:58
На сколько бы не были современны и совершенны машины и талантливы программисты, а элементарную трехгранно - выемчатую резьбу по дереву повторить не могут.
0
0
Відповісти
7 Кві 2014, 01:48
Вы молодец, что объясняете людям, как на мой счет, прописные истины. Мой дедушка был знатным плотником, такие чудеса вытворял! Колыбельку детскую таким узором вывел... Я помню его руки: заскарублые и в ссадинах! Да, покупатели, это очень трудоемко и кропотливо!
0
0
Відповісти
16 Тра 2014, 17:22
замечательная статья!
0
0
Відповісти
12 Тра 2015, 08:30
Подписываюсь под каждым словом. Ручная работа с деревом крайне трудозатратна. Думаю скоро и у нашего потребителя придет осознание данного факта.
0
0
Відповісти
4 Лис 2016, 12:58
Я як майстер можу сказати що ви без сумніву праві! Творчість майстра це насамперед роки спроб та помилок. Якщо зрівняти навіть і з перукарем, то робота перукаря який підходить до кожної зачіски індивідуально, не шаблонно, цінииться ще дорожче!
0
0
Відповісти
Ой как хорошо всё описано. Без насмешки, Браво! Нашёл для себя нужный ответ
в примере с парикмахеров, а то приходилось долго объяснять многим людям. Спасибо автору
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку