Українська
 
uah
грн

Як імітувати кераміку

29 Кві 2013
4


Виразна фактура кераміки дуже добре виглядає на виробах ручної роботи, зокрема - на прикрасах і біжутерії. Однак, робота з натуральною глиною недоступна для всіх майстрів: не так просто дістати якісну сировину, що, крім іншого, вимагає спеціальної обробки. Виходом для хендмейдерів може стати імітація кераміки, яку можна створити за допомогою доступних хобі-матеріалів.





Полімерна глина

Для того, щоб зробити вироби «під кераміку» буде потрібно як звичайна полімерная маса для ліплення, так і рідка плаcтика-гель. Для початку, слід розкачати пластику (найкраще - за допомогою паста-машини), віддрукувати на поверхні необхідну текстуру. Для цього підійдуть як спеціальні текстурні листи для роботи з полімеркою, так і підручні засоби: приміром, тканина з вираженою рельєфною фактурою.

Якщо задумка передбачає будь-якої візерунок - зробіть його. Потім з текстурованої плитки слід вирізати форми для майбутніх виробів, запекти. Далі - для імітації глазурі - полімерний гель слід змішати з чорнилом на спиртовій основі або яким-небудь іншим пігментом (масляні фарби, сухі барвники, розтерта в порошок пастель). Тонким шаром нанесіть фарбу-гель на застиглі заготовки з пластики, видаліть зайве, після цього - знову запечіть вироби, прикривши зверху алюмінієвою фольгою.





Самозастигаючі маси для ліплення

Керапласт або інші скульптурні маси за текстурою схожі на глину, тому дозволяють створювати досить натуралістичні імітації кераміки. Тим більше, що вони бувають двох видів: білого (на нього добре лягають фарби) і теракотового, практично ідентичного за кольором з забарвленням обпаленої глини. Керапласт для імітації глини не обов’язково текстурувати - особливо, якщо ви підібрали більш м’які і пластичні склади, поверхня яких більш зерниста після висихання (наприклад, масу від Koh i Noor). Для імітації глазурі на керапласті можна використовувати як поєднання акрилових фарб і лаку, так і більш фактурні полімерні гелі (як їх використовувати, вже сказано вище).





Гіпс

Окремі елементи «під кераміку», особливо - рельєфні, можна робити з гіпсу, використовуючи форми, виліплені з пластики або керапласту. Це, зокрема, підходить для тиражованих виробів, наприклад - магнітів.

І ще ...
Простий і ефективний прийом, який додасть об’ємності рельєфу на імітаціях кераміки з гіпсу або керапласту:

- Пофарбований виріб треба покрити тонким шаром сильно розведеної синьої масляної фарби.

- Висохлу «синьку» слід стерти за допомогою жорсткої ганчірочки (наприклад - шматка джинсів, мішковини), змоченою в розчиннику (підійде, скажімо, скипидар).

- Фарба залишиться в поглибленнях рельєфу, утворюючи природні тіні: крім того, прийом гармонізує колірну гаму виробу.

- Замість синьої фарби можна використовувати іншу, залежно від обраного колориту, важливо лише стежити за тим, який відтінок вона утворює при накладенні на фонові кольори.



Коментарі
5 Тра 2013, 14:58
Спасибо!Очень интересная статья,хорошая подборка техник и описание материалов,отличные сопроводительные фотографии!Даже захотелось сотворить подобную красоту))!
0
0
Відповісти
13 Тра 2013, 16:47
скажіть, а навіщо при повторному запіканні "прикривши зверху алюмінієвою фольгою" використання фольги?
0
0
Відповісти
1 Чер 2014, 23:28
Спасибо большое! Очень вдохновляющая публикация! :-)
0
0
Відповісти
11 Cіч 2017, 16:11
дуже корисна стаття
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку