Українська
 
uah
грн

Як використовувати базові олії

29 Кві 2013


Базові або несучі олії - важливі інгредієнти в ароматерапії і домашній косметології, основа для натуральної косметики і мила ручної роботи. Вони не так активні, як ароматичні, однак, мають виражений терапевтичний ефект.

Для початку, базові олії, склад яких близький до складу шкірного сала, сприймаються шкірою як природні зволожувачі. Вони виконують бар’єрну функцію, насичують покриви корисними речовинами, сприяють кращому засвоєнню інгредієнтів, які супроводжують їх в натуральній косметиці. Також - залежно від виду - олії прискорюють процеси регенерації та оновлення клітин, сповільнюють процеси старіння шкіри і гальмують утворення зморшок, мають антиоксидантну і антисептичну дію, прискорюють загоєння ран та опіків, знімають роздратування з шкіри.



Кращі косметологічні базові олії виробляють методом холодного віджиму. Вони бувають різними за консистенцією: в звичному нам рідкому вигляді (жирні олії) або твердими або кремоподібними (так звані «баттери», від англ.butter - вершкове масло). Баттери використовують як у якості самостійних інгредієнтів, так і в суміші з жирними оліями.



В ароматерапії несучі олії насичують ароматичними, після чого використовують в якості засобів для догляду, зволожувачів для масажу. У миловарінні «з нуля» базові олії виступають в якості основного інгредієнта (поряд з лугом). Якщо мило створюється з покупної основи, то базові масла додають в якості терапевтичних інгредієнтів. Несучі олії використовують не тільки в миловарінні. Зокрема, баттери застосовують як основу в кремах, бальзамах для губ, масажних плитках, праліне для ванн, скрабах; жирні олії додають у бальзами, шампуні, масажні суміші, лосьйони.


 
Для того, щоб базові олії залишалися корисними, важливо їх правильно зберігати - в щільно закритих ємностях, в прохолодному місці, не допускаючи вливу прямих сонячних променів. У іншому випадку засоби не тільки втратять свої властивості - в них можуть утворитися шкідливі канцерогенні речовини. Також потрібно враховувати, що при створенні засобів, розрахованих на тривале зберігання, олії з високим вмістом вітаміну Е потрібно розбавляти іншими базовими оліями.



Найбільш популярними в домашній косметології вважаються: оливкова, пальмова, кокосова, кедрова, обліпихова, мигдальна олії; олія ши, авокадо, абрикосових кісточок, какао, макадамії і багато інших. Кожна з базових олій має свою специфіку і показана для різних типів шкіри і вирішення різних косметологічних проблем.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку