Українська
 
uah
грн

Канзаші

17 Бер 2013


Словом «канзаші» в інтернет-співтоваристві зазвичай називають створення прикрас для волосся (рідше - аксесуарів) зі скручених шовкових стрічок, яке походить від традиційного в Японії мистецтва декорування зачісок.
Коректна транскрипція назви автентичних японських прикрас для волосся - кандзасі. Вони класифікуються за багатьма ознаками: матеріалом, з якого зроблені, розташування в зачісці, розрізняють кандзасі для різних пір року та соціальних прошарків.

Те, що в рукодільних середовищі визначають як канзаші - виготовлення так званих хана-кандзасі, квітів зі скручених шовкових прямокутників. Японські майстри-ремісники створювали їх за допомогою технології, іменованої tsumami. Кожен квадрат тканини утворював окремий квітковий пелюсток, їх скріплювали за допомогою рисового клею, кріпили на металеву основу, потім квіти збирали на шовкову стрічку. У традиції хана-кандзасі, крім флористичних мотивів, були поширені також зображення метеликів та квітів.



Сучасних майстринь канзаші приваблюють завдяки своїй доступності, технікою можна опанувати за мінімум часу, не володіючи особливими художніми навиками. Також немає потреби у великих фінансових вкладах - для роботи необхідний мінімум матеріалів. Правда, створення канзаші вимагає великої акуратності та скрупульозності, філігранної точності в обробці кожної пелюстки.

Найчастіше для виготовлення канзаші використовують атласні стрічки шириною в 2,5 або 5 см. Вони зручні: їх можна без проблем нарізати на рівні квадрати, додаткової обробки будуть вимагати тільки дві з чотирьох сторін кожної деталі. Втім, для роботи можна використовувати й інші тканини - наприклад, органзу, креп-шифон, шовк, але розкрій з полотна та обробка готових квадратів буде вимагати додаткових зусиль.

Сьогодні квіти-канзаші кріплять на резинки для волосся, обручі, пов′язки, шпильки, рідше - роблять з них сережки або брошки. Подібного роду прикраси особливо доречні для дитячих зачісок - як альтернатива звичним бантом. Нерідко до сучасних основ-канзаші, як і до їх японських прототипів, чіпляють довгі «хвостики» з низкою кольорів поменше.



Історія

Прикраси, іменовані кандзасі - шпильки, гребені для волосся - отримали широке поширення в Японії під час періоду Едо. Появу кандзасі пов′язують зі зміною традицій в зачісках - японські дівчата перестали носити волосся довгими й прямими та почали укладати в вишукані зачіски.

Кандзасі робили з лакованого дерева, ювелірних металів, кістки, дорогоцінних та полудрагоцінних каменів, шовку; їх підбирали під кімоно та часто прикраси коштували не дешевше ніж основний одягу. Прикраси у волоссі свідчили про статус дівчини та її соціальний стан - для кожного прошарку суспільства існувала своя традиція кандзасі.

Коли японські жінки стали переймати європейську манеру одягатися, кандзасі втратили колишню популярність. Вони залишилися в гардеробі жінок, які за родом професії повинні були одягатися у традиційний одяг, використовувалися в якості доповнення до весільних кімоно.

Але на рубежі 20 і 21 століть в середовищі молодих японських дівчат відродився інтерес до кандзасі. Прикраси для волосся, зроблені за зразком традиційних, стали з′являтися в анімешних-мультяшних образах, які часто втілюють юні японки.

На Захід та територію СНД канзаші проникли завдяки моді на все японське, а також всюдисущому Інтернету. Всесвітня мережа стала ідеальною платформою для спілкування та обміну досвідом між майстрами, поряд з іншими техніками популярізірововав і майстерність виготовлення канзаші.

Навчання

Технологію виготовлення канзаші можна освоїти чи не за день - орієнтуючись на зразки і схеми з Інтернету.
Відразу варто підкреслити - цією технікою просто опанувати, але вона зовсім не терпить недбалості. Особливої ​​уваги вимагає обпалення країв лепесков - кромка повинна бути рівною, тканину треба подплава, а не обвуглити. Втім, ті, хто умееют працювати акуратно, швидко наб′ють руку і навчаться робити красиві канзаші. Якщо цього не дано - краще вибрати інший вид гендмейду, більш вільний у виконанні.



Витрати та дохід

Для виготовлення канзаші немає потреби у великому арсеналі інструментів або матеріалів. Потрібні: стрічки або тканина для лепесков, клейовий пістолет або клей типу «Супер Момент» зі зручним дозатором, голка з щільною ниткою для зшивання квітів, матеріали для декору - намистини, паєтки, блискітки. Окремо доведеться закупити також основи для прикрас - обручі та налобні пов′язки, заколки та шпильки, швензи для сережок та шпильки для брошок.

Загалом, базовий набір для початку роботи в техніці канзаші може обійтися з суму близько 100 гривень. Набивши руку у виготовленні шовкових квітів, можна поступово докуповувати матеріали та інструменти - особливо при бажанні продавати готові вироби.

Прикраси-канзаші можуть користуватися стабільним попитом, який особливо не залежить від сезону або віянь моди. При великій продутівності роботи та вдалої розкрутки такого хендмейд-бізнесу його можна зробити постійним джерелом доходу.
Створюючи прикраси-канзаші, варто в першу чергу орієнтуватися на дитячу моду - адже, що б там не було, завжди знайдуться дівчинки, які люблять прикрашати себе гарними квітами.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку