Українська
 
uah
грн

Кастомайзинг одягу та аксесуарів

17 Бер 2013
2
Кастомайзинг - термін, що походить від англійського слова customize (створювати що-небудь за індивідуальним замовленням). У рукоділлі їм зазвичай позначають переробку одягу, аксесуарів, рідше - предметів побуту.
По суті, кастомайзинг - це своєрідний підхід до створення оригінальних виробів. Один з головних його посилів - з речами можна робити що завгодно, головне мати в основі свіжу, ексклюзивну ідею та вміло її втілити.



Майстру надана повна свобода у виборі технік та матеріалів, заохочується використання незвичайної сировини для роботи (деталі старих механізмів, дитячі іграшки, ремені безпеки, замки-блискавки, ланцюги ... та багато чого з того, що в народі іменують «мотлохом»). Вишивка, в′язання, декупаж, вільний розпис, гарячий та холодний батик, випалювання по шкірі, валяння, аплікація та печворк - всі ці види хендмейда можуть стати основою для вдалої переробки.

Кастомайзинг - відмінний спосіб самовираження для рукодільникам будь-якого класу, потрібно лише володіти художнім смаком й не боятися експериментів. Адже в переробках можна використовувати і найпростіші прийоми, і складні техніки - від прорізання дірок до майстерної вишивки.



Уміння шити та кроїти - додатковий бонус при кастомайзингу одягу. Наприклад, ці навички дозволять акуратно замінити одну з деталей речі на елемент з іншого матеріалу (скажімо, доповнити нудну сорочку вставкою з мережива або прозорою спинкою); дадуть можливість трансформувати речі, наприклад - шити сукні з чоловічих сорочок або жилети зі старих джинс.
Кастомайзинг безпосередньо перетинається з філософією екологічного суспільства - адже він дозволяє зменшити кількість відходів, а також заощадити сировину, необхідну для виробництва нових речей. Замість того, щоб викидати застарілий або зіпсований одяг, його переробляють, оновлюють або використовують як матеріал для створення чогось абсолютно нового; із того, що здається сміттям або відходами перетворюється на ексклюзивні та незвичайні речі.

У кастомайзингу часто роблять ставку на виражених фактурах, контрастних поєднаннях матеріалів, звертаються до зістарювання речей, стилізації під народну творчість чи примітив-арт.





Історія

Вочевидь, так чи інакше до переробок старих речей вдавалися у всіх країнах і у всі часи. За прикладами не треба далеко ходити: цілі покоління жінок в радянські та пострадянські часи вимушено займалися тим, що сьогодні іменують кастомайзинг.
Втім, в сучасному розумінні кастомайзинг безпосередньо пов′язано з напрямком DIY (абревіатура від англ. Do It Yourself - аналога нашого «зроби сам»), популярному серед блогерів, що народився з обміну досвідом, ідеями та майстер-класами в Інтернеті.

Адепти кастомайзинга - щось середнє між традиційними хендмейдерамі та модниками. Зазвичай це молоді люди творчих професій, представники андерграунду. Для них типово прагнення до оригінальності, протистояння суспільству споживання, бажання виділитися. Звичайно, дуже часто пристрасть до переробок - наслідок нестачі коштів на купівлю нових речей на тлі прагнення до створення непосторімого образу (тут застосовна російська приказка «Голота на вигадки хитра»).

До речі, з кастомайзинга починають багато молоді дизайнери; в колекціях відомих марок нерідко проглядається лінія DIY, речі виглядають так, ніби їх робили вручну, іноді вони пошиті або оформлені нарочито недбало.



Навчання

Кастомайзинг в рукоділлі - майже те ж саме, що клоунада в цирковому мистецтві. Хороший клоун повинен робити все, що вміють інші артисти цирку (хоча б на примітивному рівні) - також і «просунутому» кастомайзеру потрібно оволодіти максимальною кількістю технік для роботи. Тому доречним буде відвідування будь-яких майстер-класів та курсів, які хоча б побічно пов′язані зі створенням одягу та аксесуарів, не зайвими будуть і уроки малювання, особливо присвячені композиції та колористиці.

Тим, хто вирішив всерйоз зайнятися переробками, потрібно розвиватися не тільки в плані технічних і художніх навичок - необхідно постійно розширювати свій кругозір. Тобто - стежити за тенденціями в моді, шукати джерела натхнення в мистецтві, придивлятися до гардеробу інших людей, шукати застосування всьому, що потрапляє на очі і замислюватися, перш ніж відправити щось в сміттєву корзину.



Витрати та дохід

Як вже говорилося, для кастомайзинга використовують найрізноманітніші техніки, а також необмежений арсенал інструментів та матеріалів. Відповідно, відрізнятися можуть і витрати на переробки: все залежить від того, з чим і над чим працювати.
У певному сенсу, кастомайзинг повзоляет вийти у витратах з мінуса на плюс, адже майстер дає нове життя ресурсам, які здавалося, вичерпали себе, пускає їх в круговий потік. Правда, мало хто з кастомазеров утримується від покупки матеріалів. Правда, крім магазинів для рукоділля та художніх магазинів, існують інші «місця полювання»: секонд-хенди, блошині ринки, барахолки.



В основному кастомайзинг використовують для того, щоб урізноманітнити власний гардероб та поповнити його ексклюзивними речами. Однак, існують і невеликі підприємства, які роблять бізнес на продажі перероблених речей або товарів з перероблених матеріалів.

Тому, хто хоче заробити на кастомайзингу, потрібно задуматися: що він вміє найкраще, яку нішу на ринку рукодільних речей може зайняти, ким будуть його потенційні покупці і що їх цікавить. Орієнтуватися краще всього на представників альтернативних молодіжних субкультур - саме вони знаходяться в постійному пошуку речей «не як у всіх».

Приклад ідеї для комерційного застосування кастомайзинга: закупити на розпродажі або у секонд-хенді джинсові куртки та декорувати їх розписом, вишивкою, аплікацій, перетворити в жилетки або сумки. Звичайно, продаватися будуть тільки речі, які зроблені акуратно та якісно - втім, це критерій актуальний при продажу будь-яких хендмейд виробів.
Коментарі
Магазин «НА КРЮЧКЕ»
21 Сер 2014, 10:10
Полезно и всегда актуально. Спасибо за идеи!
0
0
Відповісти
3 Cіч 2020, 21:32
Интересно и креативно. Беру на вооружение.
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку