Українська
 
uah
грн

Матеріали для хендмейду: керапласт

17 Кві 2013


Керапласт (keraplast, keramicplast, паста для моделювання, самозастигаюча глина) - це керамічна маса для ліплення, яка застигає на повітрі. Вона пластична, за консистенцією нагадує натуральну глину. Зазвичай керапласт випускають у двох кольорах - білому і теракотовому, що дозволяє створювати доволі переконливу імітацію кераміки. На поверхню застиглого матеріалу добре лягають фарби, причому, крім акрилу можна використовувати також масляні або гуаш. Також основа з керапласту добре підходить для декупажування.

З керапласту можна ліпити декоративні фігурки, деталі для ляльок (у тому числі - шарнірних), «болванки» для прикрас.
Природна фактура вигідно відрізняє керапласт від популярної термопластики. Правда, самозастигаюча глина крихкіша і боїться води. Керапласт дозволяє ліпити досить дрібні деталі, створювати рельєфи і тиснення. Також матеріал можна обробляти після застигання - за допомогою наждачного паперу або невеликого напилка надавати виробу потрібну форму, наносити малюнок.





Керапласт - водорозчинний матеріал, його щільність залежить від кількості води. Чим більше води в масі - тим вона м’якша і податливіша, однак при застиганні занадто вологий керапласт може піти тріщинами, а виріб вийде дуже крихким. Пересушена глина неоднорідна, кришиться при роботі. Під час ліплення з керапласту руки і інструменти повинні бути злегка вологими. Також варто пам’ятати, що матеріал потрібно тримати в герметично закритій упаковці, інакше він висохне і стане непридатним для подальшого використання.

Як вже було згадано, керапласт застигає на повітрі, 24-48 годин достатньо для того, щоб він повністю затвердів (це залежить від кількості води в масі і вологості повітря). Готовий виріб можна злегка підсушити в духовці - так він буде міцнішим. Загалом, термообробка керапласту - не найпоширеніша практика, і підходить для невеликих штучок, наприклад, основ під біжутерію.





У нас можна знайти керапласт від різних виробників. У кожного матеріалу - своя специфіка, яку потрібно враховувати в роботі. Для прикладу, порівняємо маси від Koh I Noor (у зеленій упаковці) і DAS (у червоній). Так, глина Koh I Noor м’якша і пластичніша, з нею дуже легко і приємно працювати. Керапласт від DAS жорсткіший, його складніше розім’яти, створюється враження, що до складу додали папір, як у масу для пап’є-маше - але він міцніший, ніж кохінорівский. Глина DAS, що випускається в білому кольорі, злегка сірувата в порівнянні з аналогічною від Koh I Noor. Відрізняється і поверхня застиглого керапласту від різних виробників - у Koh I Noor більш зерниста фактура. Загалом, пластичний «зелений» керапласт краще підходить для створення об’ємних, скульптурних фігурок, міцний «червоний» - для тонких виробів, для яких важлива міцність (наприклад - для біжутерних болванок).
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку