Українська
 
uah
грн

Матеріали: термопапір та плівка для вільного декору

25 Кві 2013


Зрозуміло, ручна робота і, зокрема, ручний розпис, свідчить про особливий рівень майстерності. Однак, для втілення деяких дизайнерських і хендмейд-задумок може виникнути потреба в перенесенні готового зображення на поверхню для декору. Це може бути фото або картинка, що зацікавили майстра, його власний малюнок, який з тих чи інших причин не годиться для вільного розпису. На щастя, сьогодні у рукодільників значно розширився арсенал матеріалів, які дозволяють створювати унікальні і неповторні речі. Зокрема - з’явилися засоби, які дозволяють в домашніх умовах переносити зображення на різні поверхні, наприклад - текстиль, дерево, кераміку. У числі таких матеріалів - так звані термотрансфери.



Термонтрансферний папір дозволяє роздруковувати потрібне зображення на принтері (лазерному або струменевому, залежно від виду паперу) і переносити його на поверхню, яку декорують, за допомогою праски або спеціального термопресса. Найчастіше термопапір використовують для оформлення текстилю, рідше - кераміки, цей спосіб, крім іншого, застосовують при створенні дрібнотиражної сувенірної продукції. У паперу для термотрансфера особлива пориста структура, яка дозволяє йому вбирати максимум чорнила, також вона оброблена спеціальним хімічним складом, який при нагріванні закріплює фарбу на поверхні. До слова, вид друку, при якому використовують термотрансфери, іменують сублімаційним.



Термотрансферний папір не можна віднести до числа дешевих матеріалів, мінімальна вартість - від 8-10 гривень за лист А4. Однак, купувати термотрансфер вигідніше, ніж замовляти перенесення зображення у фото-майстеренях (в яких найчастіше застосовують той же спосіб друку, хібащо замість праски використовують термопрес). При виборі термопаперу потрібно враховувати колір поверхні для декору: існує папір для друку на світлому і на темному тлі. Звичайно, роздруковувати зображення для перенесення треба в дзеркальному відображенні, втім, в більшості принтерів можна встановити потрібний режим роботи.



Крім термопаперу, використовують також плівку для вільного декору - зазвичай для оформлення твердих поверхонь, наприклад, дерева або кераміки. Цей матеріал, зокрема, використовують для декупажу. Плівка для вільного декору на тонкій паперовій основі закріплюється за допомогою спеціального клейового шару - його потрібно активувавати, опустивши лист на пів хвилини в теплу воду. Плівку треба акуратно розгладити на поверхні, заздалегідь знежиренній. Потім перенесене зображення закріплюють за допомогою лаку на водній основі або запікають у печі (якщо матеріал основи дозволяє). Для друку зображення на плівці для free-декору використовують тільки лазерний принтер. Вартість матеріалу досить висока - близько 25 гривень за лист А4, його випускають у двох варіантах - білому (для декорування темних поверхонь) і прозорому (для світлого фону).





Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку