Українська
 
uah
грн

Мексиканський стиль: кольори, орнаменти, мотиви

25 Бер 2013


Мексику складно назвати раєм на Землі, однак ця країна вирізняється своєрідною, ні з чим не порівнянною привабливістю. Вона полонить гармонійною суперечливістю: життєлюбним характером на тлі поклоніння смерті, брутальністю укупі з сентиментальністю, сумішшю древніх ацтекських вірувань з фанатичним католицизмом. Все це вплинуло і на візуальний образ Мексики: яскравий, контрасний, виразний.

Проповідником мексиканського стилю в світовій культурі була Фріда Кало - одна з найбільш самобутніх живописців 20 століття. Спочатку вона перебувала в тіні свого чоловіка, легендарного революційного художника Дієго Рівери, проте його слава зблякла на тлі занепаду комунізму. Фріда ж зуміла створити в своїх роботах позачасовий образ неповторної Мексики, своєрідну енциклопедію країни та її народу.





Кольори

У Мексиці віддають перевагу яскравим, насиченим кольорам - ніякої пастелі і напівтонів. Популярне чергування смужок синього, зеленого, жовтогарячого, яскраво-рожевого, білого і чорного, яке часто можна побачити на традиційному мексиканському текстилі. Це можуть бути як суцільні площини кольору, так і розтяжки - від білого і чорного до насичених відтінків.

Одне з найбільш характерних для мексиканської колористики поєднань - соковитий ультрамарин з помаранчевим або теракотовим, крім того, типові пари: рожевий і жовтогарячий, жовтогарячий і зелений, синій і рожевий (бузковий). Ці дуети часто використовують для дизайну інтер’єрів та екстер’єрів - в цілому, оформлення фасадів та внутрішнє оздоблення будинків в Мексиці вражають своєю строкатістю.







Орнаменти

Крім смужок, в мексиканській традиції можна спостерігати інші геометричні візерунки, складені з ромбів, трикутників, хрестів, зигзагів, багаторівневих пірамід. Деякі дуже нагадують гуцульську орнаменталістіку - і, якщо вдуматися, в культурах українських Карпат і Мексики можна знайти спільні риси, в першу чергу: своєрідне ставлення до життя і смерті.

Найяскравіше мексиканські візерунки виражені в текстилі, настінному розписі, а також в оформленні кераміки.





Мотиви

Топ мексикансих декоративних мотивів скласти не важко: це черепа, кактуси і квіти, в тому числі - хризантеми. Також поширене тиражування образів Святої Діви Гуадалупської - сентиментальних, дещо кітчевих, багато оздоблених.

Черепа і хризантеми - символи одного з найважливіших свят в Мексиці, Дня спомину. У цей день люди збираються на кладовищах, аби провести ніч поряд з могилами своїх близьких, будують спеціальні ворота, прикрашені квітами, для душ покійників. Також незмінні атрибути цього свята: Іуди, опудала-скелети, яких спалюють на площах; хліб у вигляді безголових фігурок, що втілюють душі померлих дітей; оздоблені цукрові черепа. День спомину - це ще й день Смерті, поклоніння якій в Мексиці, до слова, вилилося у своєрідний культ, Санта Муерте. Його відголос можна спостерігати в сучасній культурі і моді: згадайте образи дівчат з обличчями, загримованими під черепа, в розкішних сукнях, з вінками з квітів на пишних зачісках.

Іконографія традиційних мексиканських черепів досить специфічна - вони стилізовані, мають згладжені, закруглені краї, виглядають дещо мультяшно, нерідко складені з
візерунків. Їх, поряд з іншою символікою, можна побачити на багатьох картинах Фріди Кало.





Загалом, мексиканський стиль підкуповує простотою і приголомшливою декоративністю - тому є невичерпним джерелом ідей для хендмейду. Його можна втілити в дизайні біжутерії, текстильних техніках: батику, гобелені, вишивці, в оформленні інтер’єрів та предметів побуту. Головне - не боятися гостроти, контрастів і протиріч, які так властиві Мексиці та її естетиці.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку