Українська
 
uah
грн

Натуральне мило. Правда та вигадки (частина 1)

3 Чер 2013
6


Про натуральне мило ходить безліч легенд. Вони створюються самими миловарами, щоб якось виділити власну продукцію з тисяч інших, адже миловарів сьогодні багато. Так що ж може натуральне мило, а чого не чекайте від нього, яких би елітних інгредієнтів ви в нього не поклали б?

Отже, мило - це суміш розчинних натрієвих або калієвих солей вищих жирних кислот. Не плутайте, будь ласка, з мильними продуктами з синтетичних ПАР.

Отримують мило при реакції омилення вищих жирних кислот (олій) розчином гідроксиду натрію або гідроксиду калію (луги).



Тому розвію першу вигадку - не буває натурального мила, приготованого без лугу. Але це не означає, що в готовому милі присутній луг. Якщо мило приготовaно правильно, то в ньому весь луг прореагував з олією, утворивши мило. Олії при цьому перестають бути оліями і не можуть проявляти свої властивості: живлення, зволоження, розгладження зморшок і ін Вони стали солями жирних кислот і надають милу твердість, пінистисть і очищаючі властивості.



Зазвичай олій використовують на 2-10% більше, ніж потрібно для реакції з лугом. Це так званий пережир - олії, які залишаться на шкірі. Як ви бачите, кількість вільних олій в милі досить мала, тому багато властивостей цих олій не виражені при використанні в милі. Пережир потрібен для того, щоб не було сухості і стягнутості шкіри після миття милом.

Так само не проявлять багатьох своїх властивостей і ефірні олії в милі, так як їх концентрація в ньому 2% і знижується при зберіганні мила (ефірні масла дуже летючі). Зате ефірні масла в милі можуть викликати позитивні емоції або заспокоїти перед сном.

Коментарі
Спасибо,За интересный материал!
0
0
Відповісти
Щипец Наталия
24 Лип 2013, 13:23
я для себя варю мыло, так же можно и без соды, много таких рецептов. Если говорят, что мыло натуральное, так потому, что оооочень, практически нет химии, добавляются эфирные масла, свежие фрукты, и т.д.... Поэтому предпочтения отдаю натуральному продукту!!! Я только учусь...
0
0
Відповісти
24 Лип 2013, 22:53
Наталия, без соды (имеется ввиду каустической) мыло не варят. Не путайте переплавку готового мыла (будь то детское или мыльная основа) с мыловарением.
0
0
Відповісти
28 Лип 2013, 09:52
хорошая статья, многим мыловарам любителям не мешало бы сначала прочитать в учебниках по химии, что такое мыло вообще. Даже из мыльных орехов без доп средств не приготовить твердое мыло
0
0
Відповісти
Косарева Марина
13 Лис 2014, 13:24
Спасибо за прекрасную статью!
0
0
Відповісти
29 Тра 2017, 12:48
Спасибо, ая вот хотела купить мыло у мыловаров, чтобы оно было с маслами которые там питают ну или увлажняют, а тут оно что( разочаровашки(
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку