Українська
 
uah
грн

Вальдорфська лялька у в’язаному одязі

4 Гру 2013
Давайте спробуємо створити вальдорфську ляльку у в′язаному комбінезоні . Якщо Ви приступаєте вперше до пошиття вальдорфської ляльки - рекомендую почати з базових речей, докладно описаних в першому майстер-класі з ляльки-метелику.
 
Наступний наш майстер-клас для тих, хто вміє в’язати і при цьому хоче навчитися робити текстильну ляльку. Наша лялечка вийде 25-28 см, призначена для малюків років від двох-трьох, технологія не дуже складна і витримана в дусі вальдорфської ляльки.
 

 
Для початку приготуємо матеріали. Нам знадобляться: непряденая овеча вовна (слівер), нефарбована для набивання; трикотаж ляльковий тілесного кольору: для голови і тулуба 13 на 18 см, два шматочки 1.5 на 1.5 см для долоньок. Нитки - в тон тілесного трикотажу і в тон одягу. Нитки для перетяжок. Нитки для волосся. Нитки для в′язання одягу. А так же спиці, ножиці, голки, булавки-гвоздики, лінійка або метрова стрічка.
 

 
Приступимо:
 
Почнемо робити голову і тулуб - так як ми задумали лялечку зростом близько 25 см - візуальний розмір голови буде близько 6 - 6,5 см. Виходячи з цього, робимо чохол з тілесного трикотажу. Ширина 13 см і довжина (по лінії трикотажних доріжок ) близько 18-20 см. Трикотаж складаємо навпіл. Трикотажні «доріжки» мають бути вертикально. Зшиваємо по довгому краю, відступаючи 0.5 см від краю. Використовуємо невеликий зигзаг або ручний шов «назад голкою».
 

 
Потім по верхньому краю отриманої «труби» в один шар тканини прошиваємо дрібним наметочним швом. Міцно стягуємо. Повинен вийти чохол для голови у вигляді мішечка. (Трикотаж прошиваємо в один шар з припуском 0.5 см, міцно стягуємо). Вивертаємо.
 

 
З вовни робимо щільну кулю, по щільності голова повинна бути як тенісний м′ячик - дуже щільна.
 

 
Мотаємо до тих пір, поки наш куля не стане за розміром таким, як ширина чохла.
 

 
Потім з тонких смуг вовни викладаємо «зірку» - три смуги довжиною близько 20 см і шириною 3-5 см, складених у формі сніжинки.
 

 
У центр поміщаємо кулю і міцно перев′язати підняті промені бавовняною ниткою.
 

 
У чохол вкладаємо підготовлений куля з вовни і туго перев′язати в місці шиї. Ви пам′ятаєте? - Важливо не залишати порожнечі між кулею і перев′язкою (!). Два маленьких шматочка складаємо уздовж трикотажних борозенок і прошиваємо долоньки овальної форми. Набиваємо їх шерстю.
 
Розрахуємо, виходячи з отриманого розміру голови, довжину тулуба, рук, ніг. Зв′язавши пробний шматочок, визначаємо щільність в′язки. В′яжемо цільний комбінезон, суворо дотримуючись пропорції: у нашому випадку це ширина спинки близько 7-8 см, зріст близько 20 см, довжина рук і ніг близько 9 - 9,5 см. Пришиваємо долоньки до самого краю.
 

 
Не дуже щільно, не розтягуючи одяг, набиваємо руки і ноги (найкраще шерсть змотати у вигляді «трубочок», тоді набивка буде рівномірною і не буде збиватися грудками). Вставити голову через горловину, обличчям вперед (швом тому) і пришити.
 

 
Нашити волосся з ниток. Найпростіший спосіб - нарізати нитки по довжині як дві довжини волосся (міряємо від верхівки вниз потрібної довжини), розкласти їх на голові від лінії росту волосся у особи до верхівки. Пришити дуже дрібно по лінії проділу від чола до маківки. Потім акуратно розкласти нитки так, щоб ззаду не було видно голови і пришити горизонтально від вуха до вуха. Вишити обличчя.
 

 
До нових зустрічей!
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку