Українська
 
uah
грн

Техніки гарячої емалі. CLOISON

13 Вер 2014
Робота з гарячою емаллю в ювелірній справі завжди вважалася технічно складним ремеслом, в результаті чого багато які ювелірні будинки уникали використання цього витонченого елемента в створенні своїх прикрас. Тому прикраси з гарячою емаллю або інші вироби з нею завжди цінувалися дуже високо.

Існують різні техніки емалювання. Найбільше знамениті наступні:
- Виїмчаста («шамплеве») - емаль, що заповнює поглиблення в металі;
- Перегородчатая («клуазоне») - емаль, що заповнює проміжки між металевими стрічками, напаяли ребром на поверхню металу;
- Розписна (живопис кольоровою емаллю або «фініфть»).


(автор [u17853])

Перегородчаста емаль («клуазоне») названа «в честь» золотих або срібних перегородок. Їх викладають на поверхню ювелірного виробу за наміченим орнаменту. Саме в цих осередках і плавиться емалевий порошок, перетворюючись на скло.

У класичних виробах техніки клуазоне перегородки встановлювалися так, щоб вони складали закриту комірку, яку заповнювали емаллю. Цього принципу дотримувалися в візантійських та європейських роботах епохи середньовіччя. Візантійські емальєри, які володіли тонким смаком і вміло використовували виразні можливості даної техніки, уявлення про яких дають зображення, виконані за допомогою перегородок. Такі лаконічні і виразні зображення і сьогодні служать взірцем художнього смаку.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку