Українська
 
uah
грн

Кульбаба

19 Лют 2021


Кульбаба - одна з небагатьох квіточок, яка росте по всьому світу аж до самої Арктики. Цю квітка з давніх часів цінували за її лікарські властивості. За народними повір′ями вона символізує силу світла - сонячну енергію
Цікаві факти про кульбабу.

• На одній голівці кульбаби близько 200 пухнастих насінин, а загальна їх кількість з куща може досягати 7000.
• Насіння кульбаб здатні пролітати по повітрю сотні кілометрів, перш ніж угнездиться в ґрунті.
• Налічується понад 70 «великих» видів і понад тисячу «дрібних» підвидів цієї рослини. У передгір′ях Кавказу зустрічається незвичайний вид кульбаб - з пелюстками пурпурного кольору.
• Коріння деяких видів кульбаб містять каучук, тому ці види колись вирощувалися з метою виробництва ґуми.
• З пелюсток кульбаб роблять варення. В деяких країнах листя заквашують, як капусту. На Британських островах з давніх часів виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. У бельгійському місті Оі з кульбаб варять пиво. Тут же ці квіти додають навіть в паштет. З обсмажених коренів кульбаби готують напій, досить схожий на каву.
• У США, штат Огайо, кожну першу суботу травня святкується День кульбаби. У цей день люди прикрашають одяг кульбабами і готують з цих квіток різні страви.
• По кульбабам можна звіряти годинник. Вони розкриваються о шостій годині ранку, і закриваються о третій годині дня, плюс-мінус кілька хвилин.

З давніх-давен кульбаба була популярною квіткою: росла всюди, давала нектар бджолам, дівчатам - квіти для вінків, з різних частин рослини готували ліки. Кульбаба активно застосовується і зараз в традиційній народній медицині. З лікувальною метою використовують корінь, листя, траву, сік. Кульбаба користується широкою популярністю і в народній косметиці.

C кульбабами пов′язано багато повір′їв і прикмет. Їм приписували охоронні властивості. Вважалося, що талісмани з корінцем кульбаби виконують бажання, допомагають подолати перешкоди, досягти успіху в справах, вони захищають членів сім′ї від нещасних випадків і несуть їм гарне здоров′я, також вони символізують гроші. За китайським повір’ями, кульбаби є маленькими гномами добpого духу землі.






Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку