Українська
 
uah
грн

Як вибирати пензлі

29 Кві 2013


Пензлі - базовий інструмент не тільки для живопису, але і для декоративних росписів будь-якого роду. У хендмейді підхід до їх вибору особливий: потрібно враховувати не тільки характер самого малюнка, але і фактуру матеріалу, на який буде наноситься розпис, склад фарб, то, наскільки вони агресивні.

Пензлі розрізняють за формою, діаметром, жорсткістю, матеріалом, з якого вони зроблені. Зрозуміло, найкращі пензлі - натуральні: з щетини, кінського, білячого або каланкового волоса. Останні найкраще підходять для виконання тонких робіт. Білячі кисті вважають одними з найбільш якісних, вони дозволяють робити легкі, плавні мазки, проте дуже швидко зношуються під впливом агресивних фарб. Загалом, вони швидше підходять для живопису, в хендмейді можна обійтися інструментом простіше. Наприклад - каланковими пензлями, які володіють достатньою жорсткістю і, разом з тим, досить пружні і забезпечують добру якість мазка і тонкі лінії.



Втім, для рукодільного роспису цілком згодиться і якісна синтетика - особливо якщо ви працюєте з фарбами на основі хімічних розчинників. Для таких складів також підійде щетина, яку, крім іншого, використовують для профарбовування грубих поверхонь, наприклад - дерева, великих площин одного кольору. Правда, не варто вибирати дуже грубий ворс, так як сліди мазків залишатимуться на пофарбованій поверхні, що навряд чи додасть виробам естетичності.

Пензлі варто також вибирати залежно від форми (див. малюнок нижче).



  • Круглі (1), плоскі (2) та контурні (3) пензлі підійдуть для нанесення фону, великих площин кольору, колірних смуг.

  • Так звані пензлі «котячий язик» (4) універальні, підходять як для великих мазків, так і для дрібних деталей.

  • Для контурів чудово підійдуть ретушні пензлі (5).

  • Трафаретні пензлі (6) подійдyть для розпису по тканині, нанесення трафаретів.

  • Тонування і лесування - переходи від одного кольору або тону до іншого - зручно робити за допомогою флейца (7), трафаретних та віялових пензлів (10).

  • Круглі (3, невеликого діаметра), шрифтові (8) і лінійні (9) пензлі стануть в нагоді для промальовування деталей, наведення контурів.




До речі, майстрам, які працюють з дрібними розписами, варто звернути увагу на набори пензлів для макіяжу: зазвичай там можна знайти різноманітні за формою інструменти, розраховані на тонку роботу.

Зрозуміло, довговічність пензлів багато в чому залежить від того, як за ними доглядають. Їх ні в якому разі не варто залишати в ємності з водою або розчинником; обов’язково треба мити і просушувати після кожного використання; м’які пензлі, особливо - з тонким кінчиком, не варто зберігати в розпущеному вигляді, так як між ворсинками буде забиватися пил, це деформує інструмент. Також пензлі для декоративних робіт краще сортувати за кольором фарби, для якої їх використовуватимуть: тобто, відокремлювати пензлі для темних і світлих кольорів, холодних і теплих відтінків. Як мінімум, варто завести окремі пензлі для чорної і білої фарб - контурний і фоновий.



Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку