Українська
 
uah
грн

Гердан - чоловіча прикраса

28 Cіч 2017
Гердан, силянки, плетінка, драбинка - це прикраса з бісеру у вигляді вузької стрічки, виготовленої з різнокольорових намистин, нанизаних на нитку або волосінь, що утворюють строкатий геометричний, а часом рослинний орнамент. Часто ґердани мають форму петлі з суцільної або ажурної смужки різної ширини, яка одягається через голову на шию; кінці з′єднані спереду медальйоном. Одне і теж прикраса в різних регіонах, навіть селах могла називатися по-різному.



На сході України цю прикрасу було невідомо, траплялося на Поділлі і Волині, проте було дуже поширене в Галичині і Буковині. Ймовірно, прикраси прийшли з Угорщини, Чехії. Подібні Гердані вироби, називаються Маржела (margele) також поширені в буковинських горах.



Популярність бісеру відчутна в українській народній культурі XIX століття. Збережені в музейних колекціях, бісерні прикраси з цієї епохи і свідчать сформування високого ступеня розвитку технології, а орнамент і колорит цих творів відображає місцеві художні особливості. До початку XX в. прикраси з бісеру стають важливою складовою народного костюма західних областей України. В ансамблі одягу вони виконують не тільки декоративну, але виконують функції оберегів, і разом з тим виступають промовистою ознакою віку і суспільного становища людини.



На превеликий подив багатьох, гердан на Буковині (Чернівецька обл., Україна) - це чоловіча прикраса. Чоловіча сорочка в деяких регіонах Буковини досить бідна на вишивку, А чоловіки - буковинці ще ті модники, вони, як і жінки також люблять себе прикрашати.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку