Українська
 
uah
грн

Петриківський райський птах

30 Кві 2020
Петриківський райський птах з гордістю міг би прикрасити герб України

Остап Вишня





Зображення зооморфних форм в історії мистецтва носить містичний характер, бо наші пращури з давніх часів вірили в магічну силу природи. Тому ці форми так гармонійно вплелися в побут українців. Природнім зооморфним формам майстри надавали фантастичного зображення.

« Петриківський птах» - улюблене зображення сучасних художників.

Півень здавна символізував пробудження всього живого, птах – символ щастя, а два птахи – символ сімейного щастя. А ще безліч комах та метеликів, які гармонійно вплелися в петриківські сюжети. Зображення птахів та тварин було улюбленим зображенням творців - корифеїв Петриківського розпису. В композиції використовуються тільки плавні з’єднання характерні для природних форм та природні кольори та відтінки. Великі та малі форми об’єднуються в єдину кольорову композицію та створюють настрій. Композиція завершується «пітушинням». Петриківський райський птах – символ щастя , добробуту та благополуччя. Він є одним з найулюбленіших зображень у розписі майстрів різних поколінь.

Петриківський розпис віддзеркалює духовну єдність людини з природою, підносить ідею циклічності життя, яка має вияв у традиції .Дерев’яні вироби здавна використовувалися нашими пращурами у побуті, ними ж вони прикрашали домівку. Незважаючи на різноманітність форм та матеріалів дерев’яні вироби є актуальними в наш час. Петриківський декоративний розпис - вияв давнього та вічно молодого народного мистецтва, що має в своєму потенціалі великі можливості для виходу в світ сучасного життя, збагачення вітчизняної та світової культури.

Сучасний розпис неможливо уявити без колоритних півнів та філіграних птахів, що прикрашають не лише побут українців, а й будівлі. Петриківський декоративний розпис дійсно є одним з унікальних проявів української художньої культури, яка йде корінням у глибини історії, створюваної протягом століть працею і талантом наших предків та сучасників. Дивовижний орнаментальний розпис петриківчан є одним з яскравих проявів унікальної української художньої культури, культури стародавньої, заснованій протягом століть плідною працею народних майстрів минулого та сучасності.





Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку