Українська
 
uah
грн

Дещо про керамічний посуд

21 Гру 2017


Часто на ярмарках, при зустрічі чи в переписці мене запитують про кераміку, її міцність, характеристики та інше. Тому постараюсь відповісти на деякі з питань.

Почнемо з самого початку. `Яка використосується глина і де вона взагалі береться`.
Глина підходить далеко не кожна і в природі її знайти не так і легко. Глина жовтого кольору що ми зазвичай зустрічаємо в природі називається суглинком і сама по собі непридатна для виробництва посуду через наявність в ній піску та грубих частинок, в народі її ще називають пісною глиною. Гончарна ж глина зазвичай знаходиться на більшій глибині, її також можна побачити в ярах на берегах річок та в кар′єрах, вона буває червоного, темнокоричневого, білого та сірого кольорів залежно від вмісту в ній природних барвників оксидів. Та навіть така глина не завжди підходить для використання в чистому вигляді. Наприклад я використовую суміш трьох глин і додаю шамот для міцності. Шамотом називають попередньо випалений порошок глини який спрощує сушіння виробу та додає міцності. Якщо шукати немає часу, силу або бажання, в такому випадку подібна глина є у вільному продажі що спрощує роботу сучасним гончарам.

Наступні два що часто зустрічаються `Чи витримає посуд температуру в духовій шафі і чи не можна в ній запікати кераміку`.
Кераміка випалюється в дров`яних, електричних та газових печах при температурі не нижче 900 градусів цельсія. Тому робити такі експерименти в духовій шафі краще не потрібно як мінімум це може бути шкідливо для самої техніки. Відповідно температура духової шафи їй ніяк не зашкодить. Інша справа коли це відкритий вогонь. Кераміка не любить точкових перепадів температури через свою властивість розширюватись при збільшенні температури і якщо кераміка не встигне плавно розігрітись посудина скоріше за все трісне. Тому якщо користуєтесь посудом на відкритому вогні, варто використовувати металевий розсіювач та плавно нагрівати і охолоджувати посудину.

Ще одне питання зустрічалось так часто що мені й самому стало цікаво `Чи не відпаде ручка у чашки, глечика чи горщика?`.
Звісно якщо добре нею об щось вдарити то відпаде без проблем, але це буде вже на совісті власника тієї чашки чи горщика. Коли ручка приклеєна добре вона є одним цілим з посудиною і без зусиль відірвати її не вдасться. На фото саме відображено процес випробування міцності такої ручки.



Наступним і поки що останнім є питання `Чи вбирає керамічний посуд воду`.
Так, майже вся кераміка окрім фарфору якщо вона нічим не покрита вбирає воду. Якщо покриття є неякісним з часом може з`являтись неприємний запах на посуді та стравах. Методи покриття є різні. Молочення, покриття ганозисом, олією, димлення, діхтювання та покриття поливою. Всі вони мають свої ужиткові плюси і мінуси та особливості. Якщо чогось на вашу думку не вдалось детально розглянути або є інші питання, пишіть, відповім на них в другій частині статті.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку