Як зберігати мило ручної роботи?
Дуже важливо знати правильну відповідь на це питання, тому що неправильні умови зберігання можуть негативно позначитися як на зовнішньому вигляді мила, так і його властивостях. Тим більше, що в цьому питанні немає нічого складного, все просто і зрозуміло.
1. Щоб мило ручної роботи не втратило свої корисні властивості і залишалося таким же гарним довгий час, зберігати його потрібно в герметичній упаковці. Найкраще підійде харчова плівка. Не плутайте з поліетиленом. Саме тому то мило, яке ви замовляєте у мене, ви завжди отримуєте в харчовій плівці.
2. Мило ручної роботи потрібно зберігати в сухому темному місці подалі від сонячного світла. Частенько буває так, що купуєш мило ручної роботи про запас. І правда, як утриматися від такої краси! Ось в такому випадку кладемо мило в яку-небудь шафку, але при цьому шафка повинна стояти не у вологому приміщенні: не на кухні, не в бані і не в ванній. Так як підвищена вологість сильно впливає на характеристики мила яке зберігається.
3. Зберігайте мило ручної роботи при нормальній температурі. Воно не любить як високі, так і низькі температури. Не кладіть мило поруч з піччю, обігрівачами і вже тим більше у холодильник.
4. Мило ручної роботи що використовується необхідно зберігати у сухий мильниці, інакше воно розм′якне і перетвориться у желе.
А тепер трохи про термін придатності мила ручної роботи.
Деякі інгредієнти, як відвари, молоко, фруктові або овочеві соки і т.д., значно скорочують термін придатності мила до 6-9 місяців. Тому щоб таке мило не «зіпсувалося», обов′язково стежте за умовами зберігання. У своєму милі я не використовую консерванти і рекомендую покупцям, щоб мило у них довго не залежувалося. Адже їм так приємно користуватися: ніжна пінка, запашний аромат!
Звичайно, якщо раптом ви не простежили і термін придатності минув, то таке мило ручної роботи можна використовувати, воно не принесе шкоди, але і користі теж.
Буває таке, що на милі з′являються крапельки або ще кажуть «мило заплакало». Таке відбувається не часто, але все-таки буває і знову ж через порушення умов зберігання. Крапельки можуть з′явитися в результаті перевезення в холодну пору року або при зберіганні мила в холодному або сильно вологому приміщенні.
Це ніяк не впливає на властивості мила. Що можна зробити в такому випадку? Якщо ви виявили на милі крапельки, то розгорніть мило, покладіть його на білий папір далеко від сонячних променів і опалювальних приладів. Протягом деякого часу мило просохне, ви зможете ним користуватися або знову загорнути в харчову плівку і прибрати на зберігання.
Маю надію, що основні питання що до зберігання натурального мила я розповів.
Ваш майстер-миловар Михайло