Українська
 
uah
грн

Парова дистиляція, або як отримують ефірні олії та квіткові води

16 Тра 2020


Перегонка (дистиляція) — це процес, який складається із перетворення рідини або суміші рідин на пару в одному апараті та конденсації цієї пари шляхом охолодження в іншому апараті.

Парова дистиляція — це один зі способів отримання чистих ефірних олій. Парова дистиляція була винайдена перським хіміком Ібн Сіною (відомому як Авіценна на Заході), на початку XI століття. Він винайшов цей спосіб спеціально для видобування ефірних олій.

Апарат, в якому проводиться процес дистиляції називають алькітарою. Прилад зображений на фото в каруселі.
Алькітара - це паровий дистилятор, який являє собою одну із різновидів аламбіка. Алькітару називають ще арабським аламбіком.

В різні періоди історії мідним дистилятором з успіхом користувались винороби і парфумери. Згідно легендам, з допомогою алькітар отримував ароматні води сам Леонардо да Вінчі.

З чого складається алькітара?



-ємності, яка служить перегонним кубом (при отриманні ароматичних речовин туди наливається чиста вода);

-змінного мідного сита ( воно поміщається в середину куба, а зверху накладається сировина - квіти або листя рослин);

-“шолома”, верхня частина якого представляє собою охолоджувач (туда заливається холодна вода), а нижня, куполоподібний - дефлегматор (тут краплі пару конденсуються і стікають по спеціальній мідній трубці).

Як відбувається процес дистиляції?



В куб (на фото позначено 1) заливають дистильовану воду. На сито (на фото позначено 2) над водою розміщують рослинну сировину (квіти або листя). Далі нагрівають куб до високої температуру, в результаті чого водяна пара починає вивільняти есенцію рослини у вигляді пари. Пара збирається по трубці, що проходить через охолоджуючі установки (на фото позначено 3), після чого знов набуває рідкої форми і зливається у відстійники (ємність для збору). Пара перетворюється у водний дистилят (гідролат), а есенція рослини - у ефірну олію. Ефірна олія переважно завжди легша за воду і збирається у вигляді плівки на поверхні відстійника. В рідкісних випадках вона може осідати на дно ємності. Далі проводять розділення ефірної олії та гідролату шляхом розділення та очищення гідролатів. Детальніше про розділення ми розглянемо іншим разом.
Будьте красиві!
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку