Українська
 
uah
грн

Чи зволожується шкіра зовні? ЧАСТИНА 1 з 2

22 Лют 2021
Останнім часом виробники кремів багато уваги в рекламі приділяють воді яку використовують при виробництві.

Будь то термальна вода або вода із специфічними властивостями. Також можуть использовать підготовлену воду або воду взагалі без яких-небудь домішок дистильовану/деіонізовану.

Так яку воду краще використати при виробництві і чи так це важливо яка вода у складі крему?

Відповідь отримаємо від зворотного. Наша шкіра на 70% складається з води, також багато хто знайомий з таким поняттям як трансепідермальна втрата вологи - (TEWL - transepidermal water loss).

Власне завдяки цьому процесу наша шкіра і зволожується зсередини й тільки зсередини шкіра може бути достатньою мірою зволожена!

Втрата вологи жодним чином не пов′язана з процесом потовиділення.

Виділення поту несе в собі більшою мірою функцію з терморегуляції

Але в інтернеті можна знайти статті, де про те говориться, що наша шкіра зволожується не лише зсередини, а також і зовні завдяки вологості повітря, тобто чим більше вологість повітря, тим шкіра краще зволожується.

Для прикладу там наводяться посушливі країни, такі як Єгипет, там шкіра погано зволожується, тому що вологість низька, а також тропічні країни як Таїланд, де із-за високої вологості шкіра нібито зволожується набагато краще.

Напрям думки в принципі правильний, все дійсно закручено навколо вологості, але насправді все трішечки по-іншому :-)

Трансепідермальна втрата вологи з усієї поверхні шкіри при кімнатній температурі, вологості повітря близько 40% та при нормальному стані шкіри, коливається в межах 300-400 грам за добу.

Якщо вологість буде разу у два нижче, що відбувається зазвичай під час опалювального сезону у квартирі або якщо влітку працює кондиціонер, то поверхневі шари шкіри інтенсивно втрачають вологу і вона не устигає поповнюватися природним чином і виникає почуття стягнутості, сухості та може з′явитися лущення.

Для опису цього процесу теж наведу приклад, точніше спостереження з життя. Якщо взимку у квартирі розвісити білизну, воно досить швидко висохне, а ось влітку теж сама білизна у квартирі, сохнутиме набагато довше, якщо взагалі зможе висохнути.

Це відбувається унаслідок низької вологість повітря взимку в опалювальний період десь 20-30% і високій вологості влітку (якщо звичайно немає кондиціонера), коли вологість може доходити до 60% і вище.

Як ви розумієте білизну при 60% вологості сохнутиме не так швидко, як при 20%.

Так само поводиться і наша шкіра, швидко зневоднюється при низькій вологості та довго при високій.

І ні про яке зволоження зовні не йдеться!

Трансепідермальна втрата вологи може збільшитися в результаті ушкодження шкіри, наприклад при сонячному опіку. Шкіра червона, неприємне відчуття, але найприкметніше через якийсь час шкіра лущиться та облазитиме.

Продовження у другій частині, але якщо є бажання, можна подивитися відео.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку